Kolozsvártól Göteborgon át Érdig

Hazajöttem címmel nyílt meg városunkban Kajtár László képzőművész első érdi egyéni kiállítása a Parkvárosi Közösségi Házban. A több mint negyven alkotást bemutató tárlat részben retrospektív, részben az utóbbi esztendők termését tárja az érdeklődők elé.

Hasonló tartalmaink:

A Poly-Art Képzőművészek Érdi Közössége és a Szociális Gondozó Központ együttműködésének köszönhetően, ebben az évben immár a negyedik önálló kiállításnak adhatott otthont a Parkvárosi Közösségi Ház rendezvényterme. Ezúttal a Svédországból városunkba települt erdélyi származású Kajtár László mutatkozott be. A Kolozsvárról harmincnégy évesen nyugatra menekülő fiatalember Svédországban lelte meg a boldogulását, ahol évtizedekig gyógypedagógusként dolgozott, majd úgy döntött, hogy a nyugdíjas éveit feleségével az oldalán magyarok között, illetve „otthon-itthon” szeretné eltölteni, s egy „svédcsavarral” mégsem szülőföldjükre tértek vissza, hanem az anyaországba, Érdre költöztek.

Mint azt az alkotót bemutató, Somfai István vezette beszélgetésből megtudhattuk, Kajtár László ötvösmester édesapjától örökölte művészi tehetségét, amit pedagógusi hivatása mellett sem hagyott szunnyadni. Szabadidejében nemcsak festett, hanem – a fémdomborművek készítésétől a textilfestésen át az alkalmazott grafikáig és a karikatúráig – a képzőművészet számos műfajában kipróbálta magát. Svédországban főként csoportos kiállításokon, így többek között Stockholmban a Magyar Házban, valamint számos alkalommal Göteborgban is szerepelt munkáival.

Első érdi önálló kiállítását Majorné Bániczki Julianna művésztanár nyitotta meg. Kiemelte: a kiállító terembe lépve, azonnal megragadja a figyelmünket a legtüzesebb őszi színekkel festett, egy zenei eseményre készített plakátterv, amelyben az alkotó a Himnusz sorait is elrejtette. Festményeiben elhozta nekünk a svéd erdők kristálytiszta hidegét és különleges színeit is, de a közelmúltban megfestette ennek magyarországi változatát is: a kellemesen meleg, simogató erdőt, az érdi Czabai-kertben.

Az érzelmek kifejezése az emberi az alakjaiban is tetten érhető: megcsodálhatjuk a csillogó keleti nőt, a csodálatos és megközelíthetetlen Madonnát, meg az érzéki vágyakozást sugalló lepkekönnyű balerinát. Erdei kicsi kunyhók bújnak meg a hegyek ölelésében, de mellettük jól megférnek a nagyvárosi fények is, ahogyan a mi emlékeinkben is él valahol mélyen egy parányi templombelső csendje, vagy a szántóföldek végtelenbe nyúló szépsége – mondta a kiállítást értékelő beszédében a művésztanár.

S ha már Poly-Art, a vers és a zene sem hiányozhatott az ünnepi megnyitóról. Az IRKA pár tagja, a szintén erdélyi származású Fazekas Major Gizella, Szabó Aida, Wulcano és Tarnócziné Barabás Irén saját költeményével köszöntötte Kajtár Lászlót és a nagyérdeműt, Szigeti Eszter dalai pedig Varga Zoltán kíséretében a jó hangulatról gondoskodtak.

(Érdi Újság)

A kiállítás május 12-éig tekinthető meg a Parkvárosi Közösségi Házban (Bajcsy-Zsilinszky út 204-206.)

Címkék