Autóvásárlási pályázat kerekesszékeseknek

A kerekesszékkel közlekedők személygépkocsi-vásárlásának támogatására hirdetett pályázatot a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felkérésére.

Hasonló tartalmaink:

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a csaknem 50 millió forint keretösszegű pályázat részleteit ismertetve szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány elkötelezett abban, hogy javítsa a fogyatékossággal élők életminőségét és biztosítsa a teljes élet megéléséhez a lehetőséget.

Megjegyezte: a fogyatékossággal élők autonóm életesélyének, önálló életvitelének biztosítása magába foglalja a közlekedés lehetőségének biztosítását is, ezért írták ki öt évvel ezelőtt a Lehetőségautó programot, amelyben eddig mintegy négyezer fogyatékossággal élő jutott gépkocsihoz a Suzuki és a Duna Lízing közleműködésével.

Kitért arra: a konstrukciót többször is átalakították az igényeknek megfelelően, de a szakmai szervezetek arra kérték a kormányt, fontoljon meg egy olyan programot, amelyben nem szükséges a hitelfelvétel, és nincs típuskötöttség sem. Ezért döntött úgy a minisztérium, hogy a Lehetőségautót kiegészítendő pályázatot indít AutóPlusz elnevezéssel, hogy támogassák a kerekesszéket, elektromos kerekesszéket vagy elektromos mopedet használó aktív, súlyosan mozgáskorlátozott emberek önálló életvitelét, javítsák közlekedési lehetőségeiket egy számukra megfelelő gépjármű beszerzésének támogatásával.

A programban megszűnik a hitelfelvételi kötelezettség és a típuskötöttség, nagyobb támogatást tudnak biztosítani, továbbá új és használt gépjármű vásárlására egyaránt lehet a támogatást fordítani.

Pályázni a vételár függvényében 1,5 millió és 4 millió forint közötti összegre lehet, de az elnyerhető támogatási összeg legfeljebb a személygépkocsi vételárának 50 százaléka, vagyis a gépkocsivásárláshoz önrész biztosítása szükséges. A pályázatokat június 15-ig lehet benyújtani.

Czibere Károly közölte azt is, a kormány elkötelezett abban, hogy ha lesz arra igény, akkor 2018-ban nagyobb összeggel hirdessék meg a pályázatot.

A pályázati dosszié itt  tölthető le; az oldalon a pályázattal kapcsolatban további információk is olvashatók.

(Cikk: MTI, fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

Címkék