Változtak a csekkbefizetés szabályai

Változtak a csekkbefizetés szabályai. Egy június 26-án hatályba lépett EU-s rendelet alapján egyes csekkek feladásánál személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Posta  tájékoztatása szerint továbbra sincs adatrögzítési kötelezettség az M (mentes) jelzésű csekkeknél: ezek többnyire  adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt hatósági csekkek.

Az FM (feltételesen mentes) jelzésű csekkeknél – ilyenek a közüzemi fehér csekkek és a sárga csekkek – 300 000 forint felett szükséges a személyazonosítás.

Ha nincs M vagy FM jelzés a sárga csekken, akkor a postai ügyintéző automatikusan elbírálja a kedvezményezett számlatulajdonos alapján, hogy a befizetés mentesíthető-e az adategyeztetés alól. Amennyiben nem, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság igazolása, a személyazonosítási okmány és a lakcímkártya felmutatásával. Így kell eljárni a rózsaszínű csekként ismert belföldi postautalvány esetén is, ahol összeghatártól függetlenül szükséges az adatellenőrzés.

A Magyar Posta a változást a cég honlapján, illetve a postákon  hirdetményben tette közzé.

(MTI, Magyar Posta)

 

Címkék