Parlagfű: aki nem kaszál, büntetésre számíthat

Június 30-án lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő: július elsejétől belterületen a jegyző, külterületen a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést, a kiszabható bírság mértéke pedig tizenötezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Hasonló tartalmaink:

A parlagfű nemcsak az allergiások életét keseríti meg – hazánkban minden ötödik ember parlagfűhöz köthető allergiás megbetegedéstől szenved – hanem az agárszektorban is jelentős terméskieséseket okoz, mivel az ország szántóterületének jelentős része parlagfűvel borított. A fertőzött területek visszaszorítása érdekében az illetékes hatóságok szigorúan betartatják a vonatkozó jogszabályt, ami előírja: a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Jó tudni: a hatóságok június 30-át követően, a parlagfű virágbimbó kialakulásától függetlenül kötelesek hatósági eljárást kezdeményezni azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezést. Ezeket a földhasználókat/tulajdonosokat a növényvédelmi hatóság megbírságolhatja: ennek összege – a fertőzött terület nagyságától függően –15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Elrendelik a közérdekű védekezést is, ami azonnal végrehajtható, és teljes költsége az ingatlantulajdonost, illetve a földhasználót terheli.

Fenti kötelezettség betartatása belterületen a jegyző, míg külterületen a földterületek, zártkertek esetében a földhivatalok hatáskörébe tartozik.

A gyomot is irtani kell

Ha az önkormányzathoz jelzés érkezik, miszerint egy ingatlanon parlagfű nő, a település jegyzője júliustól felszólítás és értesítés nélkül is elrendelheti a kényszerkaszálást. Bejelentések nemcsak parlagfüves, hanem elhanyagolt, gyomos telkek miatt is érkeznek: ilyen esetekben először felszólítanak a terület rendbe tételére, és ha ez hatástalan, a jegyző eljárást indít: határozatban kötelezi az ingatlantulajdonost (-használót) a gyommentesítésre. Közigazgatási bírságot is kiszabhatnak, ami magánszemély esetében legfeljebb 200 ezer, jogi személy esetében maximum egymillió forint lehet – ez a bírság több alkalommal is kivethető.

Mint Dudás Erzsébettől, a Lakosság-szolgálati Iroda vezetőjétől megtudtuk, a tavalyi esztendőben elhanyagolt gyomos ingatlanok esetében 287 ügy indult. Parlagfű esetében 24 bejelentésből két alkalommal foganatosítottak közérdekű védekezést, és közigazgatási hatósági eljárást folytattak le. Idén június közepéig két panasz érkezett a hivatalhoz; parlagfüvet egyik esetben sem találtak, csak ahhoz nagyon hasonlító gyomnövényt. Mindkét esetben megindították a közigazgatási hatósági eljárást, a gyommentesítés érdekében – tette hozzá az irodavezető.

Parlagfű a kukoricásban

Parlagfű nemcsak a kertekben nő, hanem a földeken is: leginkább a napraforgó és a kukorica között fordul elő, illetve az elhanyagolt, nem művelt földeken, útszélen, nem kaszált töltéseken. Érd környéke szerencsére nem tartozik a fertőzött területek közé: mint Oláh Zoltán, az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Földhivatali Osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta, illetékességi területük mintegy nyolcezer hektár; tavaly, légi felderítéssel, csupán egy parlagfűfoltot sikerült bemérni. A gépkocsis helyszíni bejárásokon sem tavaly, sem idén nem találtak jelentősebben fertőzött részt.

A hivatal egyébként csak e területek felkutatását, bemérését, fényképezését végzi; az adatokat a növény- és talajvédelmi hatóságnak küldik tovább, az folytatja le az eljárást, és adott esetben kiszabja a bírságot is.

– A lakosság gyakran nem tudja, hogy zártkertek, illetve külterületek esetében a bejelentést nem az önkormányzathoz, hanem a földhivatalhoz lehet megtenni. Ezeket a foldhivatal.erd@pest.hov.hu e-mailcímen fogadjuk – tette hozzá az osztályvezető.

Németh-Jaszovics Diána földügyi szakügyintéző június 13-án kezdte az idei nyári határszemlét: heti kétszer megy ki az érdi földekre. Mint lapunknak elmondta, egy-két helyen találkozott pár tő parlagfűvel. A tulajdonosokat felszólította az irtási kötelezettségre.

– A parlagfű elleni sikeres védekezés titka a megfelelő talaj-előkészítés, az évente háromszori kaszálás, valamint a két alkalommal történő vegyszeres gyomirtás – tette hozzá a szakember.

Közterületek, árokpartok

A közterületek parlagfű-mentesítését (kaszálását) az ÉKFI végzi. Mint Mészáros Mihálytól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, az idei forró, csapadékmentes nyár nem kedvezett a parlagfű növekedésének, szaporodásának, ezért idén nem sok tővel találkoztak.

– Folyamatosan kaszáljuk a hozzánk tartozó ingatlanokon, közterületeken. Lakossági bejelentés parlagfű tekintetében nemigen van, inkább a gyomokra, elburjánzott fákra, bokrokra panaszkodnak. Ilyenkor azonnal intézkedünk. A jegyző által elrendelt kényszerkaszálásokat is mi végezzük, de idén erre még nem került sor – tette hozzá az osztályvezető.

A MÁV-hoz tartozó töltéseken elég gyakran jelenik meg a parlagfű, ezeken azonban csak a vasúttársaság emberei végezhetnek kaszálást, gyomirtást. Mint T. Mészáros András polgármester kérdésünkre elmondta: A MÁV-val folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Amennyiben parlagfűvel fertőzött területet észlelünk, akkor azt jelezzük feléjük és rövid határidőn belül a MÁV gondoskodik az érintett terület kaszálásáról.

Hol jelenthetjük be, ha elhanyagolt, gyomos, parlagfüves területet látunk?

Belterület esetén forduljunk az önkormányzathoz
Külterület (zártkert, termőföld) tekintetében a földhivatalhoz
Közterületeken az ÉKFI illetékes
Vasúti töltéseken csak a MÁV végezhet kaszálást, gyomirtást

(Érdi Újság)

 

 

 

 

 

Címkék