Rácok érdi találkozója

Fele magyar, fele rác, fele pedig bunyevác – mondja a tréfás rigmus, aminek annyi alapja van, hogy a magukat rácoknak nevező délszláv közösség eredete a történelem homályába vész – tudtuk meg a dunamenti rácok találkozóján, amit  az Érdi Horvát Önkormányzat rendezett szombaton a művelődési központban. A rendezvényt Simó Károly alpolgármester nyitotta meg.

Hasonló tartalmaink:

A mai rácok ősei több mint 300 évvel ezelőtt a törökök elől menekülve hajóztak fölfelé a Dunán, s telepedtek le alkalmasnak látszó helyeken. Így kerültek délen Kalocsa környékére, északon pedig Ercsi, Tököl, Érd vidékére. A horvát nemzetiséghez sorolják őket, így a települési horvát önkormányzatok szervezik programjaikat, adnak keretet hagyományőrző tevékenységüknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megrendezett negyedik dunamenti rác találkozón Weszelovits Istvánné, a horvát önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket. Mint elmondta, a rendezvénnyel ápolni szeretnék a rác hagyományokat, építeni a kapcsolatokat a különböző településen élő testvéreikkel, őrizni a jószerivel csak szóban létező nyelvet, s bemutatkozási lehetőséget teremteni énekkaraiknak és tánccsoportjaiknak.

A mostani találkozóra Bátyáról, Kalocsáról, Ercsiből és Tökölről érkeztek vendégek és fellépők.

Ezek a találkozók természetesen nem csak a fellépésekről szólnak, hanem a barátkozásról, a személyes kapcsolatok ápolásáról, a közös mulatságról is, aminek aligha van jobb kerete, mint egy hangulatos táncház, amihez a Babra Zenekar szolgáltatta a zenét.

(Fotó: kaczibareni)

Címkék