HETI MENÜ – 2017. November 12.
Márton-napi lakoma volt a Kishegyen, Balatonlelle felett, a Pócz Pincészetnél – ahogy oly sok helyen, a hétvégén libát fogyasztottak a hagyomány követői. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Itt nincs további folyamatábra, miért is kell őket mindezért megenni. Az igaz, hogy Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Lássuk Miseta Péter, a Kézilabda Akadémia konyhafőnöke mit adott a Pócz Pince vendégeinek ezen a napon és megkérdezzük Pócz Józsefet, a pincészet tulajdonosát mi illik szerinte ezekhez az ételekhez.
Jövőre még több mozzarellát tud majd gyártani egy hazai cég, az olasz gömbsajt előállításához fejlesztették az Örménykúti üzemüket. Hogyan készül nagyüzemi formában ez a hagyományosan kézi munkával előállított lágy, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetű sajt, erről is beszélgetünk.