« Érdi lett az év szumósa

Osváth Jánosné Erzsike két, mindenki számára könnyen elkészíthető, mégis isteni finom karácsonyi desszert receptjét osztja meg olvasóinkkal, illetve az Érd FM hallgatóival.
Diós habsütemény (a megmaradt tojásfehérje felhasználásával):
hozzávalók:
5 tojás fehérje
30 dkg porcukor
30 dkg durvára darált dió
1 ek rum
elkészítés:
A tojásfehérjéket és a cukrot kemény habbá felverjük, majd óvatosan belekeverjük az őrölt dióbelet és a rumot. A sütőt előmelegítjük 160-180˚C-ra, hogy meleg legyen, de aztán lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Vagy vizes kanállal, vagy nyomózsákkal a sütőpapírral bélelt lemezre teszünk, és körülbelül 30 percet szárítjuk. Kivesszük, porcukorral megszórjuk, hagyjuk kihűlni.
Karácsonyi kuglóf
hozzávalók:
8 egész tojás
6 tojássárgája
30 dkg cukor
30 dkg liszt
25 dkg teavaj
mazsola
1 citrom leve, héja
1 cs. vaníliás cukor
elkészítés:
A tojást a cukorral gőzön, állandó keverés mellett 50-55˚C-ra felmelegítem, majd kihűlésig keverem fakanállal.Hozzáadom az olvasztott vajat, a lisztet és az ízesítő anyagokat. Simára keverem, majd kivajazott, kilisztezett kuglófformába teszem, és 170-180˚C-os sütőben sütöm körülbelül 40 percig – ha színt kap, akkor már jó. A sütőből kivéve lekenhetjük cukormázzal, aztán hagyjuk kihűlni, amikor is már könnyen ki tudjuk borítani a formából. Nagyon finom akár desszertként, akár reggelire, akár egy kávé mellé.
Amíg sül a sütemény, az Osváth Jánosné Erzsikével készült beszélgetést itt hallgathatják meg: