Karácsonyi édességek az Osváth Cukrászdától

Osváth Jánosné Erzsike két, mindenki számára könnyen elkészíthető, mégis isteni finom karácsonyi desszert receptjét osztja meg olvasóinkkal, illetve az Érd FM hallgatóival.

Hasonló tartalmaink:

Diós habsütemény (a megmaradt tojásfehérje felhasználásával):

hozzávalók:
5 tojás fehérje
30 dkg porcukor
30 dkg durvára darált dió
1 ek rum

elkészítés:
A tojásfehérjéket és a cukrot kemény habbá felverjük, majd óvatosan belekeverjük az őrölt dióbelet és a rumot. A sütőt előmelegítjük 160-180˚C-ra, hogy meleg legyen, de aztán lejjebb vesszük a hőmérsékletet. Vagy vizes kanállal, vagy nyomózsákkal a sütőpapírral bélelt lemezre teszünk, és körülbelül 30 percet szárítjuk. Kivesszük, porcukorral megszórjuk, hagyjuk kihűlni.

Karácsonyi kuglóf

hozzávalók:
8 egész tojás
6 tojássárgája
30 dkg cukor
30 dkg liszt
25 dkg teavaj
mazsola
1 citrom leve, héja
1 cs. vaníliás cukor

elkészítés:
A tojást a cukorral gőzön, állandó keverés mellett 50-55˚C-ra felmelegítem, majd kihűlésig keverem fakanállal.Hozzáadom az olvasztott vajat, a lisztet és az ízesítő anyagokat. Simára keverem, majd kivajazott, kilisztezett kuglófformába teszem, és 170-180˚C-os sütőben sütöm körülbelül 40 percig – ha színt kap, akkor már jó. A sütőből kivéve lekenhetjük cukormázzal, aztán hagyjuk kihűlni, amikor is már könnyen ki tudjuk borítani a formából. Nagyon finom akár desszertként, akár reggelire, akár egy kávé mellé.

Amíg sül a sütemény, az Osváth Jánosné Erzsikével készült beszélgetést itt hallgathatják meg:

Címkék