HETI MENÜ – 2018. Március 11.
A Pangasius botrány után itt a norvég balhé? Mérgező lenne a tenyésztett lazac? Csíki Sándor gasztronómiai szakíró, élelmiszeripari mérnök fogalmazza meg a következőket blogján: Nagyjából egy évtizede ismert és aggasztó tény, miszerint a tenyésztett norvég lazac fogyasztása meglehetősen aggályos, mi több veszélyes! És, hogy miért éppen a norvég tenyésztett lazacról beszélünk? Leginkább azért, mert Norvégia a legnagyobb lazactenyésztő és exportőr a világon. A kőolajipar mellett ez a legjelentősebb norvég ágazat. Nem véletlen hát, hogy a kormányzat és haltenyésztők szoros szövetségben építették a piacot és alakították még a lazachúsban megengedett mérgező összetevők koncentrációjának törvényi előírásait is.
Reméljük, hogy csak kivételekről van szó, és nem általános jelenség. Csíki Sándort kérdeztem.
Gyengébb? Nem. Nők és a borászat, Szabó Edit könyvének főszereplői. Az ősszel megjelent kötetben 26 női történetet olvashatunk, borászokról, akik nők. 52 étel és 52 bor leírása is megtalálható. Nők napja alkalmából ünnepi borestet tartottak a könyvben szereplő nők, ennek kapcsán idézzük fel a könyvről szóló beszélgetést. A szerző, Szabó Edit lesz a vendégük.