Szavazzon Ön is az év madarára!

Próbáltak már evőpálcikával enni? Ugye milyen nehezen mennek az első próbálkozások? Az év madara címre jelölt partimadarak ezt játszi könnyedséggel megoldják, sőt, még nehezített terepen is brillíroznak, hiszen sokuknak lefelé vagy akár felfelé hajló hosszú csőrrel kell elcsípni a betevő falatot.

Idén a gólyatöcs, a gulipán és a nagy póling közül fog kikerülni az év madara. Mit kell tudni ezekről a madarakról? Kik és mi alapján választják ki, hogy évről-évre melyik madarak közül lehet megválasztani az év madarát? Egyáltalán, mit jelent az év madarának lenni? Mivel jár ez a cím? Melyek a népszerű madarak Magyarországon?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ az Érd Fm 101.3 Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtószóvivőjével. A válaszok között pedig jó néhány meglepő és szomorú tény is akadt. Tudta például, hogy ha hattyút vagy akármilyen más vízimadarat etet, akkor közvetve vagy közvetlenül az elpusztulásához járul hozzá? Vagy hogy 2018-ban Magyarországon még mindig lelövik a gólyákat és lesöprik a fecskefészkeket?

Itt ismerkedhet meg alaposabban az év madarára jelölt madarakkal, és aztán ugyanitt szavazhat is rájuk július 23-áig.

Itt pedig meghallgathatja az Orbán Zoltánnal készült interjút:

(kiemelt kép: MME – Bodnár Katalin)

Címkék