A hőség miatt magasabb fokozatba kapcsolt a szociális és egészségügyi hálózat

A hőség miatt kiadott vörös kódot követően magasabb fokozatba kapcsolt a szociális és egészségügyi hálózat Érden - közölte a Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.  A napi középhőmérséklet az ország jelentős részén 25 fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-34 fok között valószínű. Késő estére 20-26 fokra hűl le a levegő.

Hasonló tartalmaink:

A nagyobb bevásárlóközpontok légkondicionált terein kívül a hűsölni vágyók igénybe vehetik a Polgármesteri Hivatal és a Polgárok Háza közösségi tereit, ahol friss vizet is fogyaszthatnak. A közterületen dolgozóknak friss vizet és óránkénti pihenőt biztosítanak, s figyelemmel vannak az utcán lévő járókelőkre, s aktívabbak a szociális munkások is a közterületeken.

Az ÉKFI locsolóautói is hűtik az utakat és a járdákat, elsősorban a főbb közlekedési útvonalakra koncentrálva. A Polgármesteri Hivatal figyelemmel kíséri továbbá az ivóvízkészletről szóló jelentéseket és fokozottan ellenőrzi a tűzgyújtási tilalom betartását.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence figyelmeztetett arra, hogy mindenki fokozottan figyeljen a környezetében élő idősekre, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre, illetve a kórházak vezetőinek is kötelességük óvni az egészségügyi dolgozók egészségét. Eszerint a kórházakban a feladatok többségét, lehetőség szerint a reggeli, vagy az esti órákban kell ellátniuk az ápolóknak és gondoskodni kell a folyadékpótlásukról. Ez utóbbi a betegek és a látogatók esetében is fontos feladat – fűzte hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: ez azt is jelenti, hogy a rászorulókat, így a hajléktalanokat is, eredeti funkciójától függetlenül bármelyik szociális intézménynek be kell fogadnia.

(fotó: illusztráció)

Címkék