Erőszak – tehetünk ellene!

A kapcsolati erőszak formáiról, veszélyeztetettjeiről tartott előadást kedd délelőtt Tománé Mészáros Andrea védőnő az Érdi Rendőrkapitányságon, a járási jelzőrendszeri találkozón. A szakember, aki másfél évtizede foglalkozik a témával, megdöbbentő statisztikai adatokat is közölt, hangsúlyozva: a kapcsolati erőszak ellen nyílt társadalmi kommunikációval lehet tenni.

Hasonló tartalmaink:

Nem csupán a verés számít erőszaknak, hanem a lelki terror, az idős emberek, vagy épp gyermekek elhanyagolása, igényeik, akaratuk semmibe vétele is. Bántani nem csupán ütéssel, hanem szavakkal is lehet, és sajnos gyakori, hogy az áldozat nem lép ki egy rossz kapcsolatból, és nem kér segítséget. Pedig, mint Bereiné Petrik Mária, a Szociális Gondozó Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának vezetője tudósítónknak hangsúlyozta, van segítség, és ezt tudatosítani kell a bántalmazást elszenvedőkben.

–  A járási jelzőrendszer tagjai – a család- és gyermekjóléti szolgálatok, a gyámhivatal, a rendőrség, a védőnői hálózat, a pártfogói felügyelet képviselői – minden hónap első keddjén összeülnek, és a számukra fontos, aktuális témákról beszélgetnek. Ilyen a kapcsolati erőszak is, amely a társadalom minden rétegét érinti, és sajnos nagyon sok esetben rejtve marad – tette hozzá.

Tománé Mészáros Andrea védőnő, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa 2003 óta foglalkozik a gyermekbántalmazás témájával. Mint előadásában utalt rá, a kapcsolati erőszakról országos, átfogó kutatás utoljára a kilencvenes évek végén született, azóta kisebb felmérések láttak csak napvilágot. Civil szervezetek végeznek kutatásokat, tudományos megalapozottsággal, az ő adataikat hozta el az előadásra is.

Bántalmazás esetében Magyarországon egy felderített esetre három rejtve maradt jut, nemi erőszak esetében pedig 90 százalékos a látencia, és még rosszabb a helyzet a gyermekeket ért szexuális abúzusnál: ott száz esetből egy kerül felszínre. (Egy uniós felmérés szerint minden hatodik kisfiú és minden negyedik kislány szexuális abúzus áldozatává válik 18 éves kora előtt.)

A szakember elmondta azt is: hetente minimum egy nő hal meg a családon belüli erőszak miatt. A bűncselekmény következtében meghalt nők 60 százalékát volt házas- vagy élettársa bántalmazta olyan súlyosan, hogy belehalt – ugyanez az arány a férfiaknál 13 százalék, és azok a nők, akik a férjüket megölték, 80 százalékban hosszan tartó bántalmazásnak voltak kitéve.

– Tenni a kapcsolati erőszak ellen nyílt társadalmi kommunikációval lehet. A bántásról és az elhanyagolásról beszélni kell, minél többet, minél árnyaltabban. Ehhez szükség van szakirodalomra, az állami és civil segítőkre, a segélyvonalakra, és a társadalmi attitűd megváltozására. Ki kell mondani: a bántalmazás elfogadhatatlan, és ehhez kell igazítani a jogrendünket is – hangsúlyozta a szakember.

 

Címkék