Hamarosan kezdődik a téli időszámítás

Október 28-án, vasárnap hajnalban hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órát, akkor kezdődik ugyanis a téli időszámítás. Rossz hír a csak nyári időszámítást pártolóknak: a legfrissebb információk szerint az óraátállítás eltörlésére bizony várni kell még egy darabig, pontosabban 2021-ig.

A tavaszi és őszi óraátállítás először 1916-ban jelent meg Európában energiatakarékossági okokból, de később több országban felhagytak vele. Az óraátállítás atyjának Benjamin Franklin amerikai feltalálót és politikust tekintik: ő volt az első, aki 1784-ben a Journal de Paris című lapban írt szatirikus esszében azt javasolta a franciáknak, hogy kezdjék korábban a napjaikat, hogy spórolni tudjanak a gyertyával.

A nyári és a téli időszámítást 1916-ban vezették be Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában, hogy az első világháború alatt csökkentsék az áramfogyasztást. Még ugyanazon az évben követte a példájukat a Brit Birodalom és Franciaország. A nyári időszámítás célja, hogy a világosság idejére helyezzék át a tevékenységeket, és így csökkentsék a mesterséges világítást.

A mezőgazdasági szektor nyomására a két háború között számos európai és észak-amerikai ország elutasította a nyári időszámítás bevezetését, majd az 1970-es években, a kőolajválság idején ismét bevezették. Ebben az időszakban az elektromos energiát többnyire fűtőolajból állították elő.

1998 óta a nyári – március utolsó vasárnapja – és a téli időszámítás – október utolsó vasárnapja – kezdetét összehangolták az Európai Unión belül. Kanada, az Egyesült Államok – néhány tagállam kivételével -, valamint Mexikó, Jordánia, Új-Zéland, Libanon, Izrael és Kuba szintén alkalmazza a nyári időszámítást.  Az intézkedés Marokkó kivételével ismeretlen Afrikában, valamint a Közel-Keletet leszámítva Ázsiában.

Számos mozgalom alakult világszerte, hogy bírálják az óraátállítás kedvezőtlen hatásait. Többek között azzal érvelnek, hogy az új technológiának köszönhetően alaposan csökkent az energiatakarékossággal kapcsolatos érv jelentősége.

Az Európai Bizottság egy felmérés kapcsán idén ősszel azt javasolta, hogy jövőre szüntessék meg az óraátállítást, a friss jogalkotási terv azonban több időt ad a tagállamoknak: egy javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

(Érdmost.hu, Eduline.hu)

Címkék