Férfiaknak készült étrend-kiegészítőket vontak ki a forgalomból

Három, interneten rendelt, Kínából származó étrend-kiegészítő azonnali hatályú forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását rendelte el a Nébih, mert gyógyszer-hatóanyagot talált bennük. Az érintett szerek: a BoomBoom, a Gold Power vagy a Tornado nevű, férfiak részére kifejlesztett növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulák.

Hasonló tartalmaink:

Az intézkedés a készítmények gyógyszer-hatóanyag tartalma miatt vált szükségessé, és minőség-megőrzési időtől, valamint tételszámtól függetlenül a termékek mindegyikére vonatkozik. A próbavásárlásokra a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított nemzetközi razzia, a XI. PANGEA akció alkalmával került sor.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

•         BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula); nettó tömeg: 0,8g
Forgalmazó: Perfect Play Kft. (2100 Gödöllő, Domboldal utca 4.)
A jelölésen szereplő OGYÉI nyilvántartási szám: 15088/2014.
Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Tadalafil

•         Tornado férfiak részére növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula (2 kapszula); nettó tömeg: 0,95g
Forgalmazó: Perfect Play Kft. (2100 Gödöllő, Domboldal utca 4.)
A jelölésen szereplő OGYÉI nyilvántartási szám: 15828/2015.
Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Szildenafil

•         Gold Power növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (2 kapszula); nettó tömeg: 0,95 g
Forgalmazó: Goldmix Hungary Kft. (6723 Szeged, József A. sgt. 77/F.)
A jelölésen szereplő OGYÉI nyilvántartási szám: 13369/2013.
Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Szildenafil

Ezen gyógyszerhatóanyagok jelenlétét az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, gyógyszer-hatóanyag élelmiszerben történő felhasználása tilos, kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

A Nébih – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a Nébih.

Az érintett forgalmazók adatai elérhetőek a jogsértés listán.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih zöldszámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

(NÉBIH)

Címkék