Érdi cég Az Év Családbarát Vállalata

Idén hatodik alkalommal adta át Az Év Családbarát Vállalat – díjakat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kis-, közepes- és nagyvállalat kategóriában. Rákos Csaba, az érdi BEPATEK Kft. ügyvezetője vehette át a kisvállalati szekcióban indított pályázatáért a kategóriában elnyerhető díjat és az elismerő oklevelet Skarbski Fruzsinától, a Mozgalom elnökétől, aki különlegesnek ítélte meg a céget a kidolgozott és jól működő családbarát stratégiájáért. 

A Budapest Music Centerben tartott gálán a zsűri elnöke, Ujvári Enikő elmondta, hogy az egyedi és példaértékű családbarát megoldásokat keresték, s így esett a választás az érdi vállalatra, melynek mindennapi életébe kisfilm keretében pillanthatott be a közönség. A kisvállalati szektorban, s főleg egy 20 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég esetén kevésbé elterjedt lehetőségekkel teszi könnyebbé a magánélet és munka egyensúlyának fenntartását a vezetés. A vállalati hitelfelvétel, a rugalmas munkarend és távmunka írásos keretek között történő lefektetése, az etikai szabályzat mind ezt a célt szolgálják. Nem titkolt szándék a koncepcionális családbarát stratégia bevezetésével a munka hatékonyságának növelése, hiszen az évek során az ügyvezető ráébredt, a működés lehet professzionális, az ember és a csapat nélkül azonban nem juthat előrébb, így elsődleges céllá vált a munkatársak elégedettségének növelése, belső képzéssel, például kommunikációs tréningekkel, csapatépítők szervezésével, s a már említett lehetőségek bevezetésével.  Első a munkavállaló barát munkahely építése, melyen keresztül egyenes út vezet a családokig, s így a családbarát munkahelyig. A kisvállalat azon kevesek közé tartozik, akik humán szakembert alkalmaznak a munkavállalók lelki egészségének megőrzése érdekében, s akinek segítségével épült ki a pályázatban részletesen bemutatott nagyvállalatok számára is példaértékű családbarát stratégia.

A cégvezető az Érd FM 101.3 riporterének kérdésére elmondta, hogy felmérést végeztek a munkavállalóik körében, milyen igényeik vannak velük szemben, így jött az, hogy mind írásban, a szabályzataikban, mind pedig a mindennapi működésükben a családbarát elv érvényesüljön. A kisgyermekes családok esetében lehetőséget biztosítanak a távmunka végzésére, abban az esetben, ha a gyermekük megbetegszik, rugalmas munkaidőben dolgozhatnak, négyórás munkaköröket vezettek be, ami nagy sikert aratott a kisgyermekes édesanyák körében, valamint bevezették a munkáltatói hitel lehetőségét, hogy így segítség a dolgozóikat egy nagyobb összeg kiadása, pl. iskolakezdés esetén. A továbbiakban is szeretnének ezen az irányon továbbmenni, és megtartani, fenntartani a családbarát címet és működést. Tervezik például azt is, hogy nyári tábort szervezzenek az alkalmazottak gyermekei részére.

Ez a díj számunkra azt jelenti, hogy jó irányba haladunk és ösztönöz arra, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a kis közösségünkre, a második családunkra.” – mondta Rákos Csaba a díj átvételekor.

A cégvezetővel készült interjút itt tudja meghallgatni teljes egészében:

 

IMG_20181119_125240

Az ünnepélyes rendezvény fővédnöke Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter volt, aki elmondta, hogy a díjkiosztó jó alkalom arra, hogy fókuszba kerüljenek azok a munkahelyek, ahol segítik a család és a munka összehangolását. Beszédet mondott őexc. Pascale Andreani Franciaország magyarországi nagykövete, méltatva a Mozgalmat családközpontú tevékenységét. A jelen lévő üzletemberek figyelmét Charles Handy üzlet-, szervezet- és társadalomelméleti szakértő videó-üzenetben hívta fel az egyén meghatározó szerepére a szervezeten belül, s összességében a vállalati kultúrában, továbbá beszélt a vezetői módszerek emberközpontú megújításáról is.

Címkék