HETI MENÜ – 2016. augusztus 21.
Free! néven megnyílt Buda után Pesten is egy családi pékség szigorúan glutén- és szójamentes alapanyagokból dolgoznak, igény szerint laktóz- és cukormentes változatban is. Divatnak gondolják sokan, de azoknak megváltás a mindenmentes üzlet, akik súlyos betegek. Mit lehet itt enni?
Ki szereti a lecsót? Nem hallottunk még nemleges választ. Azt már inkább, hogy héj nélkül, vagy tojással, rizzsel, szaftosan, esetleg szalonna pörccel. Valaki cukkinit is vág bele, más tükörtojással, közel-keleti módra fogyassza, mint az izraeli shakshukát. Mióta esszük? Nem is oly régen. Kis történelem ismeret kell hozzá, hogy ne ősi magyar fogásnak álmodjuk meg, nyereg alatt. Az amerikai kontinens felfedezése után csak lassan terjedt a paprika és a paradicsom, nálunk elterjedését a XIX. század végére datálják, vagyis a bolgárkertészek munkálkodásának és a nagyobb városok kialakulásának köszönhető. Az eltarthatóság miatt pedig megindult a főzése illetve a befőzése a nyári terméseknek. Ha van egy családi vagy személyes recept irány Tárnok, ahol jövő szombaton, szeptember 27-én a saját termesztésű zöldségeket meg lehet főzni lecsónak, és a zsűri elé vinni. Halljuk a szervezőt.