Egy város élete, problémái és lehetőségei folyton változnak, így időnként szükségessé válik a célok felülvizsgálata, a megváltozott körülményekhez való igazítása. Miért fontos ez most? Az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a város életét befolyásoló külső körülmények, mint például a gazdasági helyzet, a fővárosban és az agglomerációban lejátszódó urbanizációs folyamatok, a különböző támogatási rendszerek. Szükséges újragondolni a megoldatlan problémákat és az arra adható válaszokat is, valamint új kitörési pontokat kell keresni, amelyek lehetőségeket jelentenek az Érd városában élők, dolgozók és vállalkozók életének, működési feltételeinek javítására. Ennek jegyében jelenleg is zajlik Érd Megyei Jogú Város jövőképét meghatározó városfejlesztési dokumentumok felülvizsgálata.

 

 

 

A fejlődés, az átalakulás persze sosem lehet problémamentes. A változás mindig új kihívás elé állít minket, amit meg kell tudnunk oldani, és amire reagálnunk kell. Érd MJV a feladatok meghatározásában és a megvalósításban egyaránt számít partnerei támogatására, együttműködésére. Így lehetünk képesek egy komplex, széles perspektívából táplálkozó fejlődési irányt meghatározni, az elképzeléseket megvalósítani.

 

 

A Településfejlesztési Koncepció (TK) és az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS)

A települési önkormányzatok számára kötelező e fontos városfejlesztési dokumentumok elkészítése és időnkénti megújítása. A felülvizsgálatra váró dokumentumok alapján elkészítendő, 2014-2020 programozási időszakára vonatkozó szakmai anyag komplexen kezeli majd a város működését meghatározó és megoldandó feladatokat, ezeket cselekvési programra,  konkrét projektekre és akcióterületekre bontja le.

 

 

Széles körű egyeztetés Érden

A korábbi településfejlesztési döntések lakossági véleményezési gyakorlatához képest a TK-t és az ITS-t sokkal szélesebb körben kívánja Érd Megyei Jogú Város megalapozni. A városvezetés folyamatos információcserére készül az Érden élőkkel, a civil egyesületekkel, valamint a gazdasági és kulturális élet szereplőivel, hiszen kiemelkedően fontosnak tartja a lehető legszélesebb körű, konszenzuson alapuló döntéshozatalt.

A város számára nem csupán egy terv elkészítése a cél – hiszen azt bármely szakember megtehetné saját ízlése szerint egy íróasztal mellett is -, hanem egy olyan többszereplős tervezési folyamat felállítása, amelynek a végeredményeként létrejövő dokumentum tükrözi az összes helyi érdeket – pontosabban azok lehető legjobb kompromisszumát.

 

terve-002

 

fotó: Boros Sándor

 

 

 

Címkék