A rongálások, lopások, illegális szemetelők miatt szigorítják a temetői látogatás rendjét: mostantól csupán a temetőben munkát végző vállalkozók, a mozgáskorlátozottak és a nyugdíjasok hajthatnak be gépkocsival, ők is csak a Júlia utca felől. Tavasszal megjavítják a kerítést is, így a jövőben csak a kapukon át közlekedhetnek a látogatók.

Hasonló tartalmaink:

Szigorítja a temetői látogatás rendjét az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (ÉKFI). Mint Grabovszky Ildikótól, az ÉKFI temetői és piac részlegének vezetőjétől megtudtuk, csak az idősek és mozgáskorlátozottak hajthatnak be ezentúl a temető területére.

– A gyalogosok az Ercsi úti és Júlia utcai kapukat egyaránt használhatják. A gépjárművel érkezők közül csak a mozgáskorlátozottakat és az időseket tudjuk beengedni. Ők a Júlia utcai kaput használhatják – mondta érdeklődésünkre a részlegvezető, hozzátéve: a 31/1999-es (többször módosított) önkormányzati rendelet kimondja, hogy a temetőbe gépjárművel és segéd-motorkerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos, kivéve az engedéllyel munkát végző vállalkozókat, a mozgáskorlátozottakat és a nyugdíjasokat.

– Ezt a szabályt mostantól kezdve mindenképp betartatjuk, mivel egyre több a panasz az autósokra, akik nem tartják be a temető kegyeleti rendjét. Nem a megfelelő módon közlekednek, megzavarják a temetéseket, behajtanak a szűk utakra, megrongálva a sírköveket. Emellett sok az illegálisan elhelyezett szemét és a lopás is. Nemcsak a virágokat, koszorúkat lopják el, hanem – a rendőrséghez, illetve hozzánk érkező bejelentések szerint – eltűnnek értékes kővázák, szobrok, gyertyák is. A temető rendjét azzal is védeni kívánjuk, hogy a behajtó gépkocsik rendszámát, az érkezés és távozás időpontját is regisztráljuk – fűzte hozzá Grabovszky Ildikó, aki kéri a temetőlátogatók megértését a megváltozott rend miatt.

– Bizonyára sokaknak jelent kellemetlenséget, hogy nem hajthatnak be gépkocsival a temetőbe. Kérem, tartsák szem előtt, hogy ez az intézkedés a kegyeleti jogokat, illetve a temető rendjét, nyugalmát szolgálja – hangsúlyozta a részlegvezető.

Fontos megemlíteni azt is: tavasz folyamán a kerítés folytonossági hiányait is megszüntetik, így a temetőbe csak a „hivatalos” kapukon keresztül tudnak ki-be járni a látogatók.

Mint megtudtuk, véget ért a sírhely-nyilvántartás számítógépes feldolgozása, így a számítógépes rendszer segítségével az ÉKFI értesíteni tudja a hozzátartozókat, ha a sírhely megváltása lejárt.

– Régi temetőről lévén szó, vannak olyan sírhelyek, amelyeknél nem tudjuk, ki azok gondnoka, hiszen gyakran a hozzátartozók is elhaltak. Ezekben az esetekben a sírnál feltüntetett táblán közöljük, ha lejárt a megváltás – zárta szavait Grabovszky Ildikó.

 

Ádám Katalin

Érdi Újság

Címkék