Átragasztott értesítők – mi a teendő?

Kellemetlen meglepetés fogadta nemrég egyik olvasónkat, amikor kilátogatott szerettei sírjához az érdi temetőbe: a síremlékre ragasztva egy értesítőt talált, miszerint a sírhely lejárt, holott a hosszabbítást 2036-ig kifizette. Mint kiderült, nem a temető dolgozói ragasztották a sírra a felhívást.

Hasonló tartalmaink:

Olvasónk nemcsak a családi síremlékre ragasztva, hanem a bátyjáén is talált hasonló felhívást – ez utóbbiban már a sír elbontását is kilátásba helyezték. A férfi felkereste a temető irodáját, ahol kiderült: nem az itt dolgozók ragasztották ki az értesítőket, hanem minden valószínűség szerint azok, akiknek a felhívás eredetileg szólt.

Mint Mészáros Mihálytól, az ÉKFI intézményvezetőjétől megtudtuk, többször előfordult már, hogy a látogatók a lejárati értesítőket a hozzátartozóik sírhelyéről egy-egy idegen, nem lejárt sírhelyre tették át. Az ÉKFI azt tanácsolja azoknak, akik indokolatlanul értesítést találnak a gondozásukban lévő sírhelyen, hogy keressék fel a temetőgondnoki irodát, ahol a kollégákkal azonnal tisztázni tudják a félreértést.

Jó tudni azt is, hogy a temető évente postai úton tájékoztatást küld a lejárt sírhelyekről a rendszerükben regisztrált értesítési címre (emellett helyi és országos lapban is hirdetményt tesznek közzé). Az értesítést a temetőben is kihelyezik. Mivel az értesítési cím sok esetben változik, az újat pedig nem mindig jelentik be a gondokságon, a tájékoztató levelet többen nem kapják meg. Ezért teszik ki az értesítőt a temető hirdetőoldalára és közvetlenül a sírhelyekre is.

Az értesítőket minden évben június környékén helyezik ki, immár öt éve rendszeresen.

 

 

Címkék