A mai napon, ünnepélyes keretek között, dr. Aradszki András országgyűlési képviselő jelenlétében átadták az elkészült érdi szennyvíz elvezető csatornát. Az „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program (KEOP-1.2.0/2F-2009-0001 projekt)” keretében megvalósuló, Érd–Diósd–Tárnok térséget összekötő szennyvíz-csatorna hálózat kialakítása közel 80.000 lakos és 22.000 háztartás életminőségét javítja, az ország jelenleg az legnagyobb csatorna beruházása.

Hasonló tartalmaink:

 

A régió legnagyobb településközösségét, Érdet és Diósdot, valamint Tárnokot érintő projektben mintegy 500 kilométernyi csatorna lefektetése történt meg, miközben közel 360 km utat bontottak fel. 2013-ban a csatornafektetési munkák végeztével mintegy 40%-kal nőtt a térség burkolt útjainak száma. Az összességében 32 milliárd forintos, Európai Uniós támogatásból megvalósult Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program jelenleg az ország legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúra fejlesztési és környezetvédelmi beruházása, amely hatására Pest megye legnagyobb településközösségének életszínvonalbeli változása mellett a Duna vízminősége is javul.

 

„A térség történetének legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósult meg idén Érden, Diósdon és Tárnokon. Az Európai Unió előírásainak megfelelő, és a fenntarthatóságot szolgáló szennyvíz csatorna elvezetési és tisztítási fejlesztés azért is jelentős, mert az érdi, diósdi, tárnoki polgároknak jelentős megtakarítást eredményez a szennyvíz csatorna hálózatnak a használata. A lakossági előnyökön túl pedig arra is lehetőség nyílik, hogy a közművesítéssel vonzóbbá tegyük Érdet a vállalkozók, beruházók számára, és ezáltal elérjük azt a célt, hogy az elkövetkezendő hét évben megduplázzuk a város iparűzési adó bevételét.” – mondta dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a beszédében.

 

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az Új Széchenyi Terv lényegének nevezte, hogy segíti megvalósítani a helyi terveket, és a kormányzat minden jó elképzelést támogat. Felidézte: 2010 előtt felmerült a vízkészlet privatizálásának gondolata, a mostani kormány célja azonban az, hogy hazai kézben tartsa az ország kincseit, így például a vízkészletet, „amelyben nagyhatalom vagyunk”.

 

Az ünnepélyes átadási rendezvényen köszöntőt mondott T. Mészáros András, Érd polgármestere. Beszédében kiemelte, hogy a példaértékű beruházásnak egyaránt vannak gazdasági és környezetvédelmi előnyei is. „A hosszú évekig tartó tervezést, majd kivitelezést megelőzendő Érd csatornázottsága mindössze 20% volt, ez a szám most majdnem 100%. A munkák alatt 254 km csatorna gerinc hálózat épült ki, 34 db köztéri átemelő és a három településen összesen 21 467 darab rákötési engedélyt kaptak az ingatlan tulajdonosok. Már több, mint 3 000 rákötés megvalósult itt Érden, és majd ha mindenki ráköthetett és eltelik egy kis idő, akkor a saját pénztárcájukon fogják megérezni a lakók, hogy megérte rákötni, kiépíteni a szennyvíz elvezetést.” Polgármester úr hozzá tette még azt is, hogy „a települések lakóinak türelme, hozzájárulása nélkül nem jöhetett volna létre a beruházás, ezért külön köszönet minden érdi, diósdi és tárnoki lakónak, hogy példamutató lépést tehettünk egy haladó szellemű, európai gondolkodás felé.”

 

A 2008-ban indult projekt során mintegy 500 kilométernyi csatornát fektettek le, miközben közel 360 kilométer utat bontottak fel. 2013-ban a csatornafektetési munkák végeztével mintegy 40 százalékkal nőtt a térség burkolt útjainak száma. A 70 ezer lakosú Érden az éves vízfelhasználás 3 millió köbméter, ennek eddig csak a 10 százaléka jutott el a szennyvíztisztítóba. A kibővített tisztítótelep kapacitása napi 15-16 ezer köbméter szennyvíz befogadására és tisztítására képes, ami bőségesen elegendő Érd, Tárnok és Diósd teljes lakossági szennyvízének napi tisztításra. A telep a szennyvíz feldolgozását követően tiszta, környezetbarát vizet enged vissza a Dunába, a feldolgozás során keletkezett biogázzal pedig részben saját energiaellátását fedezi.

 

 

 

fotó: Velicsek László Miklós

Címkék