A reggeli étkezés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Felmérések szerint még mindig sokan kihagyják ezt az étkezést, pedig összefüggésbe hozták többek között az elhízással, a koncentrálóképesség hiányával, és az ingerlékenységgel is. A napi ötszöri étkezés ajánlott, ebből az energiabevitel 20%-át a reggelinek kellene kitennie. A reggeli legyen teljes értékű fehérje forrás (az összes esszenciális aminosavat a kellő mennyiségben tartalmazza, erre alkalmasak a tej és tejtermékek, húsok, halak, tojás), legyen ásványi anyag és vitamin gazdag, jelentős rost forrás. (Teljes kiőrlésű gabonával, friss zöldséggel, gyümölccsel ez is teljesül). Különösen figyeljünk a folyadékpótlásra, reggel is és a nap folyamán folyamatosan, kerüljük a cukrozott italokat. A reggeli kimaradását összefüggésbe hozták az elhízással kapcsolatban, hiszen akik nem reggeliznek, ugyan azt az energiájú ételt egy másik étkezésnél fogják bepótolni, rossz esetben egy túl nagy adag vacsorával, mely elhízáshoz vezethet, ami számos betegséget hozhat magával, például a kettes típusú diabéteszt is. Az ötszöri étkezések a nap folyamán, a kis étkezésekkel együtt, (amit akár egy natúr joghurt is jelenthet egy kis gyümölccsel), segítenek a vércukorszintet a normál tartományban tartani. Fontos, hogy reggelizzünk, és az is fontos, hogy mit reggelizünk!

(forrás: Új Diéta magazin 2006/1, kép: facebook)
Jenei Nikolett, személyi edző, Semmelweis Egyetem- dietetikus hallgató

 

 

Hasonló tartalmaink:
Címkék