Itt van a tavasz, itt van újra, beköszöntött jó idővel és tömeggel. Az év első, tavaszi Magyarok Érdi Vására, úgy látszik, egyre nagyobb siker, egyre több vásározóval és érdeklődővel. Az érdiek már alig várják az évszakváltást, hogy a szép Főtéren hazai termékeket vásárolhassanak. Április első hétvégéjén, a választás időszakában, volt miből választani…

 

„Tessék, tessék, jöjjenek, friss hazait vegyenek! A választék megbízható, magyar gazdakézből való!” így kezdődött a toborzó amely aztán folytatódott: „A kézműves portékából olyan nagy a kínálat, szebbet, jobbat, díszesebbet nem találhat. Szeretettel várunk mindenkit! Legyen úgy, mint régen vót…” A hívogató ezúttal is bevált, jöttek is szép számban az érdeklődők, akiket T. Mészáros András polgármester e szavakkal köszöntött a vásár megnyitóján:

- Fontos a magyar termék, mert tudjuk, hogy egészségesek, megbízható minőségűek, és azt is tudjuk, honnan származnak. Azért is fontosak, mert az előállításukkal munkahelyeket teremtenek. Az érdi vásár nagy sikere is azt bizonyítja, hogy szükség van azokra a helyekre, ahol hozzá lehet jutni a hazai termékekhez. Most először városi rendezvénnyé vált a Magyarok Érdi Vására, amihez sok sikert kívánok.

A Magyarok Szövetsége Érdi Közössége elégedett lehet, mert most több mint száz vásározó kapott helyet a Fő téren, még Miskolcról is jöttek kiállítók – a tavaszhoz igazodva, kerti műkő szalonnasütőkkel és virágtartó dísz furikokkal.

- Megérte ilyen messziről is idejönni, így biztosan jövünk a nyáron is – mondta Számadó Dániel, a Telivér Kft.-től. – Kár, hogy nem érkeztünk korábban, csak reggel nyolc óra körül, mert akkor központibb helyünk lett volna, de még a tér szélén is sokan észrevettek bennünket és szép forgalmat bonyolíthattunk le…

Szintén távolabbról, Balatonfüredről érkeztek a „vándorok”, a Vándorok Társasága, a Balaton-Felvidéki és Somlói Pincészete, ahonnan Vándor Sándor és Szanyi Nóra megosztották velünk: most járnak itt először, bár már többször hívták őket, de mindig volt valami programjuk, ami miatt Érdet ki kellett hagyni:

- Olyan érdeklődés volt a boraink, pálinkáink iránt, hogy a nyári vásárt már biztosan nem hagyjuk ki! – szögezték le. – Tizenötféle bort hoztunk, legjobban az olaszrizling és a Cabernet Sauvignon fogyott. Nagyon jól éreztük magunkat Érden, családias volt a hangulat.

A mellettük lévő könyvesek, Kató Zsolt és Szikszai Ernő, a budapesti Kató és Fivére Ifjúsági Keresztény Kiadó és a Gyepű Könyvesbolt részéről, már többször jártak az érdi vásáron és mindig elégedetten távoztak innen.

- Néhányuknak talán meglepő, hogy egy ilyen sokrétű rendezvényen is sokan érdeklődnek a könyvek iránt, de itt Érden sem panaszkodhatunk – jegyezték meg.

Velük szemben egy igazi hungarikum, a Zsanna-manna – amely ráadásul érdi gyökerű, innen származik és helyi üzemben készül – ezernyi ízzel és színnel kínálja magát. A főleg aszalvány gyümölcsökből és magokból készült egészséges finomság már meghódította az országot, sőt, a külföldet is. Igen kelendő mindenütt, az érdieknél is. A különleges csemegével Bíró Kata fáradhatatlanul rója az országutakat, minden fesztiválon, városban és faluban öregbíti Érd hírnevét. A Magyarok Vásárán itt, Érden is többször kínálta már portékáját. Egy biztos, ennek az érdi gyökerű hungarikumnak helyi vásáron, a Főtéren, fő helyen, a központban volna a helye! Ott, ahol a keceli Vén Imre mindig megtalálható füstölt áriuval. Sátoránál állandóan hosszú sor kígyózik, azt hinnénk, ingyen osztogatnak valamit, de tévedés, az érdi vásárlók jól tudják, hogy itt mindig friss, finom, házias disznóságokat kaphatnak. Vén Imre lapunknak elmondta: ilyen messziről is érdemes városunkba jönnie, mert már törzsvevői vannak.

- Öt-hat éve járok ide, a feleségem most éppen Pátyon van – avat be családi vállalkozásukba. – Ezen kívül még Telkiben és a fővárosban fordulunk meg rendszeresen.

- Mi a titkuk? – kérdeztem.

- A családunkban majdnem egy évszázada kialakult receptúrának köszönhető a siker, amelyet most is betartunk. Gyerekkorom óta ezt csinálom. Mindig pontosan kimérjük a kolbászba, szalámiba valót, ezért a minőség egyenletesen jó. Évente százötven sertést vágunk. Egyébként Kecelen huszonhárom húsos őstermelő van, mi vagyunk az egyik legrégebbi, aki előtérbe helyezi a hagyományos recepteket.

Trombitás József fafaragó és népi iparművész és felesége festőművész a „szomszédból”, Százhalombattáról hozták el szebbnél-szebb munkáikat – mert ezen a vásáron tényleg minden kapható.

Érdemes volt tehát a Magyarok Vásárára kijönni, olyan széles volt a választék különféle „magyaros” portékákból, például fonott kosárból, házias húskészítményekből, tejtermékekből, mézből, borból, pálinkából. Legközelebb június 14-én találkozhatunk itt a Főtéren a már jól ismert és új vásározókkal – addig is, a jó minőségű magyar termékek után addig járjunk, amíg rájuk nem bukkanunk, mert a fogyasztásukkal csak jól járhatunk…

 

Temesi László

Érdi Újság

 

Címkék