Igen a folytatásra, nem a gyűlöletre – interjú Aradszki András országgyűlési képviselővel

Interjú Aradszki András országgyűlési képviselővel

Hasonló tartalmaink:

 

- Akárcsak a Fidesz-KDNP szövetség országosan, úgy Ön is meggyőző fölénnyel nyerte a választást Pest megye 1. számú választókerületében. Hogyan értékeli ezt az eredményt?

 

- Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a választóknak, mindenkinek, aki április 6-án élt alkotmányos jogával és elment szavazni. Külön is szeretném megköszönni azoknak, akik rám szavaztak és ezzel újabb négy évre lehetőséget adtak, hogy a térség településein élőket képviseljem az Országgyűlésben. Köszönöm az önkénteseknek a sokszor emberfeletti munkát, amellyel segítettek bennünket. Úgy hiszem, történelmi jelentőségű eredményt értünk el, hiszen Magyarországon, sőt Európában sem volt még arra példa, hogy két, egymást követő választáson ilyen felhatalmazást tudjon szerezni egy pártszövetség. A kétharmados többség azt jelenti, hogy a Fidesz és a KDNP nemcsak 2010-ben tudta megszerezni a választók bizalmának nagy többségét, hanem meg is tudta tartani azt.

 

- Bár nyugodt és mérsékelt kampányra számítottak és ezt is kérték a többi jelölttől, Érden és a választókerület többi településén finoman fogalmazva is kemény kampány zajlott. A város és a jelöltek nem egyszer kerültek az országos média címlapjaira.

 

- A 17 jelöltből 16 mérsékelt kampányt folytatott, egyedül a baloldal jelöltjének kampánya „sikeredett” kissé hisztérikusra. Ő volt az egyetlen, aki ellen a választási bizottság jogerős döntése kimondta, hogy jogellenes tevékenységet folytatott. Dorosz Dávid volt az, akivel – mint a viccbéli Mórickával – mindig történt valami különleges. Ez őt minősíti, nem szeretnék ezzel hosszan foglalkozni. Annyit azonban megjegyeznék, hogy az érdi szocialista szavazók jobbat érdemeltek volna, olyan politikust, aki a helyi ügyekkel foglalkozik, aki itt él, közöttük, ismeri a problémáikat. Ezzel szemben a „nyakukba ültettek” egy angyalföldi fiatalembert, akinek a helyismerete legalábbis kérdéses. Nyilván ezt kompenzálta a mérhetetlen agresszivitásával, nem egyszer aljas kampányával. De túl vagyunk rajta, és remélem, hogy az uniós, majd az őszi önkormányzati választás nyugodtabb hangvételű lesz.

 

- Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP programját egy szóban foglalta össze: „Folytatjuk”. Mit jelent ez a kétharmados többség tükrében?

 

- A magyar társadalom igent mondott arra, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát. A választók döntő többsége arra adott most felhatalmazást, hogy folytassuk a munkahelyteremtést, a gazdaság megerősítését, a kis- és középvállalkozások támogatását, a szociális biztonság megerősítését, a családok terheinek és az energiaárak csökkentését, a nyugdíjak emelését. Ezzel párhuzamosan a magyarok nemet mondtak a gyűlöletre, a szélsőségekre és az unióból való kilépésre.

 

- Mit jelent helyben a folytatás? Mire számíthatnak az érdiek és a többi település a következő négy évben?

 

- Érd jelentős fejlődésnek indult az elmúlt években, ezt mindenki láthatja, aki egy kicsit is objektíven szemléli a város közelmúltját. A városvezetéssel, T. Mészáros András polgármesterrel kiváló a kapcsolatunk, ugyanúgy gondolkodunk a város jövőjéről, így ennek a fejlődésnek nem szab gátat politikai ellentét. Korábban ez a térség elhanyagolt volt kormányzati támogatások szempontjából, e tekintetben sokat léptünk előre. Ennek eredménye többek között a sportcsarnok és uszoda megnyitása is. Eredményesen lezárult a város történelmének legnagyobb beruházása, a csatornaprogram, így most a további infrastrukturális fejlesztésekre koncentrálhatunk. Ennek egyik első lépése lesz a M7 érdi lehajtójának, s ezzel együtt a parkvárosi Interspar áruház megépítése. Ez az ország legmodernebb Interspar áruháza lesz, amelyben közösségi terek is létesülnek, például könyvtár és postahivatal is nyílik. Törökbálint felé is épül egy feljáró, így az ott élők is mentesülnek az érdi dugók hatásai alól; ez a projekt is elő van készítve. Tárnokon az úthálózatot és a közösségi közlekedést is fejleszteni kell. Az ebben a ciklusban városi rangot kapó Diósdon szükség lenne egy, a településhez illő kulturális központ és városháza megépítésére, ebben teljes az egyetértés a város vezetőivel. Sóskúton pedig, amelynek egyébként egy fillér adóssága sem halmozódott fel az elmúlt két évtizedben, most indul a csatornaberuházás. Mivel itt nem kellett tartozást átvállalni, valószínűleg az állam támogathatja azt a fejlesztést. Mindebből világosan látható, hogy a „folytatás” nem üres szlogen, vannak terveink, amelyek jobbá tehetik az itt élők életét.

 

Megjelent az Érdi Újság április 16-ai számában

Címkék