Ha Húsvét, akkor sonka, tojás, bárányhús, kalács és locsolkodás. Ez nem véletlen, hiszen a keresztény kultúrában mindnek megvan a maga jelenése, de a szokások egy része a pogány eredetű „természet” ünnepekre is visszavezethetőek. Mégis ami talán a legérdekesebb lehet ebből számunkra ma, hogy mit, milyet és hogyan vásároljunk, készítsünk.

Hasonló tartalmaink:

 

A tojás a termékenységet jelképezi, a keresztény hagyományokban pedig Krisztus feltámadását. Mi magunk arra figyeljünk, hogy vásárláskor nyissuk fel a dobozt, ellenőrizzük, hogy épek és tiszták legyenek a tojások. Fontos, tárolásuk hűtést igényel, ezért a vásárlás végén tegyük a kosárba, és otthon is tegyük egyből hűtőbe. A nyers, ép tojást 3 hétig tárolhatjuk így, míg a főtt tojást 1 hétig, de fontos, hogy ez is hűtőben történjen és ne tegyük vissza a nyers tojások közé, illetve a dobozába, mert szennyeződhet. Ha nem hőkezeljük a tojást, tehát nem főzzük/sütjük meg, majonézhez, tiramisuhoz használjuk fel, érdemes a „nagyüzemi” tojásokat előnyben részesíteni, illetve már előzőleg fertőtlenített tojásokat is vásárolhatunk. Miután felütöttük a tojásokat, figyeljünk, hogy a héja ne érintkezzen másik élelmiszerrel és a kezünket is jó alaposan mossuk meg, így elkerülhetjük a szalmonellafertőzést. A főtt tojás elvileg 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül, utána vissza kell tenni a hűtőbe, ezért a dekorációhoz érdemes külön tojást készíteni, aminek esetleg kifújtuk a belsejét, illetve egyes ételfestékek allergiát válthatnak ki, ha tudjuk, hogy előfordulhat, inkább használjunk természetes színezéket; céklalevet vagy hagyma héjat. A tojás koleszterin tartalma magasnak mondható, így akinek ez meghaladja a normál értéket, mindenképp oda kell figyelni Húsvétkor is ennek a mennyiségére.

A sonkát olyan helyen vásároljuk, ahol gyakran szoktunk vásárolni, nem szoktunk csalódni a kínálatban. Választhatunk nyers vagy hőkezelt árut, csontozottat vagy csontosat, sertéscombból vagy lapockából készültet. Ha a termék címkéjén túl sok összetevő szerepel, inkább válasszunk másik terméket. A gyorspácolt sonkák nem tarthatóak el olyan sokáig, mint a hagyományos pácolással és füstöléssel készült sonkák, melyeknek az ízük is finomabb, de a füstöléses tartósítás összefüggésbe hozható egyes daganatos betegségek kialakulásával, ezért itt is fontos a mennyiségi korlátozás, illetve fogyasszunk mellé friss zöldségeket. A kiválasztott sonkát egy napra áztassuk be hideg vízbe, majd ezt a levet öntsük le róla, és másnap annyi órán át főzzük, ahány kilogramm a sonka. A víz csak gyöngyözzön, ne forrjon. Ezt a főzőlevet utána felhasználhatjuk bab vagy lencse főzéséhez.

(forrás: Táplálkozási Akadémia, hírlevél, V. évfolyam 4. szám)

 

 

Címkék