Harmadik, átdolgozott kiadásban jelentette meg a Medicina kiadó A Himalája magyar remetéje című könyvet. A gazdagon illusztrált, új fejezettel és kutatási eredményekkel kibővülő kötetet Farkasvölgyi Frigyesné, a kiadó igazgatója mutatta be múlt szerdán a városi könyvtárban, ahol az érdeklődők a szerző, Kubassek János vetített képes előadásán bejárhatták Kőrösi Csoma Sándor küzdelmes útját Csomakőröstől Dardzsilingig.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Harmadik alkalommal jelentette meg a Medicina kiadó dr. Kubassek János A Himalája magyar remetéje című könyvét. A harmadik, átdolgozott kiadást Farkasvölgyi Frigyesné, a kiadó igazgatója mutatta be múlt szerdán a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. Az érdeklődők ezt követően ízelítők kaphattak Kubassek János úti élményeiből is; a szerző vetített képes előadáson idézte fel Kőrösi Csoma Sándor utazásait és munkásságát.

 

Ahogy ezt a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának előadásain megszokhattuk, ezúttal is telt ház volt – sokan állva követték végig a nagy világvándor Csomakőröstől Dardzsilingig tartó életútját. Közülük bizonyára sokan éltek a lehetőséggel, és a helyszínen meg is vásárolták a Himalája magyar remetéjéről szóló könyv harmadik kiadását, ami – mint Farkasvölgyi Frigyesné lapunknak hangsúlyozta – nem tekinthető hagyományos útikönyvnek.

 

– Kubassek János Kőrösi életútjának minden állomását bejárva, kutatómunkájának összegzését rendezte egy kötetbe. A harmadik, átdolgozott – és bővített – kiadás minőségében és terjedelmében is újat nyújt az előzőekhez képest. Egy plusz fejezettel bővült ugyanis a könyv, a képek pedig nem blokkban, hanem a szövegek közt helyezkednek el, így az olvasó jobban elgyönyörködhet a gazdag, színes illusztrációkban – hangsúlyozta Farkasvölgyi Frigyesné, hozzáfűzve: a könyvből Kőrösi Csoma életének minden állomását megismerheti az olvasó.

 

Mint Kubassek Jánostól megtudtuk: könyvének nemcsak magyar, hanem angol nyelvű kiadása is van, amely Londonban jelent meg.

– Az első, 1999-es magyar kiadás óta eltelt másfél évtized alatt a Kőrösi-kutatás területén történtek előrelépések. Nagy öröm számomra, hogy a kötetben közölhetjük a Victor Jacquemont francia természettudóstól származó feljegyzéseket és leveleket, amelyek Kőrösi Csoma Sándor kanami tartózkodását illetően forrásértékűek. Ezeket a – magyar kutatók előtt hosszú ideig ismeretlen – feljegyzéseket a jeles párizsi orientalista, Bernard Le Calloc’h kutatta fel a Francia Nemzeti Könyvtár archívumában. Harmincéves barátságunk és munkakapcsolatunk eredményeként magyar nyelven én adhatom először közre ezt a fejezetet, az érdi Bagó Tímea fordításában – mondta Kubassek János, aki 2006-ban ismét eljutott a Himalája hegyei közé, és járt abban a kolostori könyvtárban, ahol Kőrösi Csoma tudományos munkájának java részét végezte.

 

– Utazásom eredményei, az itt készített fényképek is bekerültek a harmadik kiadásba – tette hozzá a szerző, akitől megtudtuk azt is: a könyvben az érdi vonatkozások is hangsúlyosan helyet kaptak.

– Fontosnak tartom hangsúlyozni Csoma életműve mellett azt az emberi magatartást és eszményképet, amit ő képvisel. Nagyon alacsony sorból indult, és feljutott nemcsak a Himalája, hanem a tudomány magaslataira is – zárta szavait Kubassek János.

 

Aki kedvet kapott a Kőrösi Csoma Sándor életútját bemutató könyvhöz, természetesen a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból is kikölcsönözheti. Mint Bencsik Ildikó igazgatóhelyettes, a könyvbemutató házigazdája lapunknak elmondta, Kubassek János összes könyve megtalálható fiókjukban.

– Kubassek János nagyon régóta jelen van a könyvkiadásban; élő, termékeny szerző, nagyon gazdag életúttal. Rendkívül népszerűek az általa írt művek, amelyek nagy részét a Medicina könyvkiadó jelenteti, jelentette meg. A Kőrösi Csoma Sándort bemutató könyv is nagyon keresett, és nemcsak a felnőttek, az iskolások is gyakran forgatják – mondta a könyvtár igazgatóhelyettese.

 

 

Múltunk legendás alakja, Kőrösi Csoma Sándor pályafutását követi nyomon a szerző. A székelyek szentjeként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát idézi fel a bölcsőhelytől, a háromszéki Csomakőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig. A könyvben megelevenedik a XVIII. századi Erdély, Nagyenyed, a Bethlen Kollégium diákélete, Göttingen és az ázsiai vándorlás számos állomása. (…) A szegény székely család fia olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, amely ma is népeket és kultúrákat köt össze. A legnagyobb magyar világvándor küzdelmei és életpéldája a hétköznapokban is ösztönző erőforrást jelentenek.

(Részlet a Medicina kiadó honlapján található könyvismertetőből)

 

Ádám Katalin

Érdi Újság

 

Címkék