Vissza a középkorba

A középkorba repítettek vissza a szombati családi délutánon a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársai, méghozzá nem fikciók, hanem fennmaradt oklevelek, egyéb írások, tárgyi emlékek segítségével. A családi nap alapjául az Érd 775 – Mindennapi élet Érden a 13-16. században című kiállítás szolgált, ez adta a foglalkozások, játékok keretét.

Hasonló tartalmaink:

– A kiállítással volt a célunk, hogy ne vitrinek és tablók várják az érdeklődőket, hanem életképeket mutassunk be: hogyan éltek az emberek, hogyan művelték a földet, milyen állatokat tartottak, és milyen mesterségeket űztek. Megjelenítettük a mai Szent Mihály templom elődjét, a Szent György templomot, valamint Sárkány Ambrus udvarházát is. Hogy kiállításunk még inkább életre keljen, megszerveztük ezt a családi napot. Kollégáink be is öltöztek, bemutatva, hogy a középkorban mit viseltek a nemesek, jobbágyok, és több izgalmas foglalkozással is vártuk a családokat – mondta az ÉrdMostnak Mácsai Anetta, a múzeum igazgatóhelyettese, hangsúlyozva: ha a gyerekekben tudatosítjuk, hogy a mai Érdnek több száz éves történelme van, és ha betekintést is nyerhetnek ebbe a múltba, jobban kötődnek majd városukhoz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A családi napon Lehoczki Zsuzsanna, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek. A gyerekek a múzeum munkatársa, Fok Veronika segítségével pártát és bőrszütyőt készíthettek, Mácsai Anetta irányításával kipróbálhatták a középkori játékokat, mint például a gólyalábazást, a malmot és a patkódobást. Az idősebbek a javasasszony – Leviczki Anita – kuckójában betekintést kaphattak a középkor hiedelemvilágába is.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A látogatók megismerkedhettek  a kosárfonással és a gyertyaöntéssel, az Iharos Népművészeti Egyesület jóvoltából.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki pedig mozogni is szeretett volna egy kicsit, azt a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány reneszánsz táncháza röpítette el a múltba.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki lemaradt a családi napról, ne keseredjen: megismétlik majd tavasszal. 2019 elején pedig versenyt indítanak 7-8. osztályosok számára, témája Magyarország középkori történelme lesz, és érdi anyagok is szerepelnek majd a feladatok között.

 

Címkék