35 éves a Magyar Földrajzi Múzeum

1983-ban, éppen 35 évvel ezelőtt nyitott meg Érd első múzeuma, a Magyar Földrajzi Múzeum, akkor még Magyar Földrajzi Gyűjtemény néven, Dr. Balázs Dénes magyar karsztkutató, földrajztudós és csapata önzetlen munkájának gyümölcseként. Azóta eltelt egy fél emberöltő, de az érdiek több mint fele ezt mutatná meg elsőként a városba látogatóknak.

Hasonló tartalmaink:

Az induláskor merész vállalkozás volt a „magyar” jelzőt használni a múzeum elnevezésében, a kommunista vezetés akkoriban idegenkedett ezektől a dolgoktól. Balázs Dénes és segítői mégis felvállalták, hogy létrehoznak egy múzeumot a földrajz, a magyar tudósok, világutazók iránt érdeklődők számára. Az elmúlt 35 évben több mint 300 ezer ember fordult meg a Magyar Földrajzi Múzeumban, melynek ma is a gyűjteménygyarapítás a legfontosabb feladata.

IMG_0153

- Amikor fiatalon, 24 éves tanárként ebbe az épületbe léptem, itt üres falak voltak. Nem volt kiállítás, nem volt gyűjtemény, nem volt archívum, könyvtár, nem volt semmi. A semmiből kellett megteremteni ezt a múzeumot, és nagyon sok nagyszerű embernek kell köszönetet mondanunk ezért a munkáért – mondta el Dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója.

A gyűjtemény az évek során gyarapodott, ahogyan gyarapodott a szoborpark is a kertben. Az első Kőrösi Csoma Sándor szobor – amely Domonkos Béla szobrászművész keze munkáját dicséri – felállítását követően újabb műalkotások kerültek a múzeumkertbe: köztük az Afrika-kutató Teleki Sámuel, Déchy Mór Kaukázus-kutató, Stein Aurél Ázsia-kutató, Princz Gyula, Reguly Antal, Vámbéry Ármin, Sáska László, valamint a múzeumalapító, Balázs Dénes szobrát is felavatták.

IMG_0204

- Eltelt 35 év, egy fél emberöltő, és nem öregszik, egyre teljesítőképesebb ez a múzeum. Egyre többet mutat meg a magyar földrajz tudósairól és a nagy utazókról, kalandorokról, ami a mostani munkatársaknak köszönhető. Enélkül az alkotó munka nélkül ez a múzeum nem élte volna meg a 35 évet, és reméljük, hogy dr. Kubassek János és csapata munkájának köszönhetően a múzeum a következő 35 évet is megéri – hangsúlyozta az ünneplésen T. Mészáros András polgármester.

IMG_0220

Dr. Kubassek János a vendégeknek számos történetet, anekdotát mesélt el az intézmény elmúlt 35 évéből, a kezdetekről és a jelenről. A visszaemlékezésen fotókkal mutatta be a múzeum fejlődését, az embereket, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy most a 35 éves évfordulót ünnepelhetik.

Fotó: Boros Sándor

Címkék