Termék-ellenőrzési sorozatának folytatásaként savanyúságokat tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szúrópróbaszerűen megvizsgált 52 termékből 27 esetben kellett hatósági eljárást indítani. Gond volt többek között a szacharin és a kén-dioxid tartalommal is, a termékek harmadánál pedig jelölési hibákat tapasztaltak a szakemberek. Az ellenőrzési tapasztalatok és a vizsgálati eredmények alapján a hatóság országos célellenőrzést rendel el.

Hasonló tartalmaink:

 

A NÉBIH által koordinált kiemelt ellenőrzésen az év elején három megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága előállító helyeken, piacokon, valamint kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban végzett ellenőrzéseket.

 

A célellenőrzés a savanyúságok biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyaránt kiterjedt: vizsgálták az érzékszervi tulajdonságokat (szín, állomány, felöntőlé, illat, íz), valamint a sav-, só-, édesítőszer- és tartósítószer tartalmat, és a termékek jelölését is.

 

Előfordult, hogy a termék szacharin édesítőszer tartalma meghaladta az előírt értéket, illetve több esetben a savanyúságok kén-dioxid tartósítószer tartalmának maximális mennyiségét. Egy terméknél – noha allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve.

 

A jelölések vizsgálatakor az élelmiszerbiztonsági szakemberek 17 terméknél találtak súlyos, illetve kevésbé súlyos hibát. Előfordult, hogy az „édesítőszerrel” felirat hiányzott a megnevezésből, de akadtak súlyos jelölési problémák is, amikor a terméken nem tüntették fel a tartósítószert vagy az édesítőszert.

 

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogásokkal kapcsolatban – az előzetes adatok alapján – az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió Ft lesz.

 

A hatósági ellenőrzésen túl a szakemberek ezúttal is elvégezték a savanyúságok kedveltségi vizsgálatát is. Az érzékszervi elemzés során a termékeket 1-5 pontig terjedő skálán értékelték.

 

A savanyúságokkal kapcsolatos előírásokról, az ellenőrzés eredményeiről és a kedveltségi rangsorról bővebben tájékozódhatnak a NÉBIH weboldalán:

https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/06_12_savanyusag.html

forrás: nebih.hu

 

 

Címkék