Június 27-én, pénteken 17 órakor kezdődik a Kertbarát kör Évadzáró találkozója.

Hasonló tartalmaink:

 

Ács Katának akkoriban sok gondja volt a kertjével, ezért az elsők között jelentkezett a klubba, hogy minél többet megtudjon a növényekről. Vetőné Pásztor Mária kertészmérnök hozta létre a kört, amit két évig vezetett, aztán más elfoglaltsága miatt rábeszélte Katát, hogy vegye át klub vezetését.

 

Fő témáik a madárvédelem, a téli növények ápolása, a kiskert gyomtalanítása, a ház körüli mérgező növények megismerése és a különleges termények hasznosítása. A klub a település kertvárosi jellegére épít, ahol mindenki ápolja, szépíti kertjét. Feladata az új módszerek és a biokertészet ismereteinek átadása, a régi meggyökeresedett, de elavult szemlélet átalakítása. Minden páros pénteken 17 órakor találkoznak a Szepes Gyula Művelődési Központ Lakótelepi Klubövezetében, az Enikő u. 2. szám alatt.

 

A Kertbarátkör teljesen ingyenes és nyitva áll mindenki előtt. Tavasszal ajándék palántákat kínálunk az érdeklődőknek. Elhozzuk a nélkülözhető csemetéinket, hajtásainkat, és akinek nincs még olyan, itt ingyen hozzájuthat és gazdagíthatja vele a kertjét. Kirándulásokat is szoktunk szervezni. Több arborétumban és virágkiállításon jártunk már. Sok hasznos ötletet tudunk szerezni. Ezek a kirándulások nagyon népszerűek. Nemrég meglátogattuk a tatai Geológiai Szabadtéri Múzeumot, ami nagy élmény volt mindannyiunknak. A terménybemutató az egyik fő attrakciónk, amire mindig hónapokig készülünk. Ilyenkor mindenki igyekszik valami olyat létrehozni, ami tényleg érdekes. Minden évben terem valamiből, ami hatalmas. Volt már óriási sütőtök, uborka, szőlőfürt és egy kilós paradicsom is. Mindig van valamilyen különlegesség is. Foglalkoztunk már ehető gyomnövényekkel és virágokkal. Kóstolót is szoktunk tartani. Aztán ezekről a tudnivalók megjelennek a Kis kerti füzetben, majd ezekhez kapcsolódóan előadásokat is szoktunk szervezni.

 

Az előadásokat kik tartják, és miről szólnak?

Szerencsére elég gyakran sikerül megnyernünk nagy tudású szakembereket, akik remekül összeállított, vetítéssel egybekötött előadásokat tartanak. Például a permetezőszerekről, az almatermesztés rejtélyeiről, a krumpli vagy a szőlőtermesztésről.  Még a Madártani Intézetből is járt nálunk előadó.

 

Miért több a klubban a nő, mint a férfi?

Azért, mert Érd egy kis kertes település volt, sok zöldségessel, és gyümölcsössel. 10 év alatt teljesen megváltozott a város, sokkal több lett a dísz-, mint a haszonkert. Akik a klubba járnak, azok a kertjüket akarják szépíteni, ezért inkább díszkertet készítenek, amit a nők  jobban kedvelnek. A haszonkertekben sokat kell ásni, permetezni, ami közelebb áll a férfiakhoz.

Igen, azt hiszem azért, mert ez kör már több mint egy kertészklub…

 

forrás: szepesmk.hu

 

 

Címkék