Az idén is várhatóan július utolsó hetében illetve augusztus elején kezdődik a parlagfűszezon. Ráadásul az allergiásoknak a tavalyi szezonnál erősebb pollenterhelésre kell készülniük – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Így a jelenlegi előrejelzések szerint az allergiások hamarosan tapasztalhatják az első tüneteket.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A múlt év száraz időjárása visszavetette a parlagfű fejlődését, így 2013-ban az elmúlt 13 év második legalacsonyabb pollenkoncentrációját mérték. Az idén viszont a viszonylag száraz telet csapadékos tavasz követte, és főként a parlagfű vegetatív fejlődésének időszakában, májusban, júniusban és júliusban sok eső esett. Emiatt több pollenre lehet számítani.
A szakember elmondta, hogy a legtöbb beteg úgynevezett poliallergiás, vagyis nagyon sokféle allergénre reagál intenzíven, és a parlagfű pollenjére minden negyedik ember érzékeny.

A betegek száma évről-évre nő, dr. Radeczky Éva rendelőjét is minden évben új és új betegek keresik fel, kortól függetlenül. Vannak olyan esetek is, hogy hatvan év felett jelentkeznek először a tünetek, de sajnálatos módon e betegség nem kíméli a csecsemőket sem, nem ritka, hogy kisbabáknál is megellenek a panaszok. De milyen tünetekről is van szó pontosan.

Bár a parlagfű irtása kötelező, ennek elmulasztása büntetést von maga után, mégsem tudjuk kiiktatni életünkből a parlagfű pollenjeit és lehetetlen szabadulni tőle. Egyetlen elfogadható megoldás, a tünetek enyhítése gyógyszerekkel a kritikus időszakban.

Az ÁNTSZ is azt javasolja, hogy a betegek mielőbb konzultáljanak a kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedésről, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére.

 

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék