1914. július 28-án az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent a szomszédos Szerbiának, ezzel pedig kezdetét vette az emberiség addigi történetének legnagyobb vérengzése, az első vagy ahogy akkoriban mondták a “Nagy háború”. A háború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Hazenauer Dániellel, az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat alelnökével idéztük fel az egykori eseményeket.

Hasonló tartalmaink:

 

Az 1914. és 1918 között zajló, összesen több mint 15 millió ember halálát okozó I. világháború az akkoriban fennálló gyarmat és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indított küzdelem volt. Jóllehet a felek gyors győzelemben reménykedtek, mégis egy négy éven át tartó öldöklés vette kezdetét száz esztendővel ezelőtt.

Hazenauer Dániel elmondta, miután Érd akkoriban Fejér vármegyéhez tartozott, így az érdi katonákat is a megye gyalogezredeibe sorozták be, hogy aztán innen induljanak először a szerb, majd később más hadszínterekre.

Az első világháború egyik emblematikus és egyúttal az Osztrák-Magyar Monarchia számára az egyik legvéresebb összecsapása az isonzói illetve a doberdói csata volt, amiben – többek között – érdi katonák is részt vettek.

 

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék