Tavaly “Belevalók” címmel ingyenes továbbképző programot indított az Egy Csepp Figyelem Alapítvány pedagógusok számára, hogy felkészítse az óvónőket, dadusokat a cukorbeteg kisgyerekek óvodai gondozására, és hogy megkönnyítse a diabétesszel élő gyerekek óvodai felvételét, beilleszkedését a közösségekbe. A ma Érden tartott képzésen 82 óvodapedagógus vett részt.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban új programot indított pedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen felkészítik a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

 

ERD_Belevalok_drKissJanos_diabetologus

 

Erős Antónia, az  Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója az érdi képzés megnyitóján elmondta, hogy “2014 szeptemberétől életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek  felvétele az óvodába. Alapítványunk szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs, ezért mi a “Belevalók” programmal szeretnénk hozzájárulni a cukorbeteg gyerekek könnyebb beilleszkedéséhez.

 

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

 

ERD_Belevalok_v01

 

Az oktatóanyag nyilvános és letölthető az alapítvány honlapjáról:

http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/belevalok

 

 

Címkék