A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) évente több száz joghurttételt ellenőriz. A szakemberek a minőség-ellenőrzésen túl, mikrobiológiai, kémiai-biztonsági, radio-analitikai paramétereket és adalékanyagokat vizsgálnak.

Hasonló tartalmaink:

A NÉBIH 2014. nyarán epres joghurtokra vonatkozó élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzést végzett, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott az érzékszervi vizsgálat, illetve a kedveltségi teszt is. Az ellenőrzés során 38 féle epres joghurt hatósági mintavétele történt meg.

A NÉBIH Laboratóriuma minden termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálta a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek. A laktózmentes joghurtok esetében a laktóztartalom egyezett a címkén deklarált mennyiséggel. A termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével, minden vizsgált joghurt grammonként az előírt legalább 107 mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat. A probiotikusként jelölt joghurtok esetében a jelölésen feltüntetett Bifidobacterium grammonként az előírt legalább 106 baktériumot szintén tartalmazta.

A jelölés ellenőrzése során kisebb és súlyosabb jelölési hibát is tapasztaltunk. Összesen 19 db terméknél találtunk hiányosságokat, tehát minden második esetben előfordult valamilyen jelölési hiba vagy hiányosság.

A csak kisebb jelölési hibákkal rendelkező termékek előállítóját vagy forgalmazóját hatóságunk figyelmeztetésben részesíti, a súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra és kötelezzük a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen kb. 700.000 Ft.

A vizsgálatok számszerű eredményei a www.nebih.gov.hu oldalon találhatók.

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

nebih.hu

Címkék