A Magyar Földrajzi Múzeumban minden évben megrendezik a tudománytörténeti konferenciát, melynek egy-egy jelentős földrajztudós életműve adja a rendezvény témáját. Katona Mihály a 19. századi magyar földrajztudomány kiemelkedő alakja 250 évvel ezelőtt született, számos tudományos kézikönyv fűződik a nevéhez, szakmai eredményeire ezidáig azonban csak kevés figyelmet fordított a tudomány.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A rendezvényt T. Mészáros András polgármester nyitotta meg, köszöntőjében méltatta a múzeum munkásságát, hiszen Katona Mihály életművének bemutatása is jelentős tudománytörténeti esemény, ami Érden valósulhatott meg.

A konferencia előadásainak anyagából kiadvány is készül; ez Katona Mihály tudományos munkájának összegzése is egyben – hiánypótló publikációként is tekinthetünk rá – tette hozza Dr. Kubassek János múzeumigazgató.

A konferencián minden évben átadják a Teleki Sámuel emlékérmet, ezúttal Martinovics Sándor térképész kapta a kitüntető elismerést, aki évtizedek óta szakmai kapcsolatot ápol a múzeummal, több alkalommal a múzeumalapító Balázs Dénes expedícióin is részt vett.

 

Would you like to replay the video?

 

fotók: Boros Sándor

 

 

Címkék