A méhnyakrákot igen nagy százalékban a humán papillomavírus okozza, amely azonban a HPV elleni védőoltással elkerülhető. Magyarországon 2014-től ingyen juthatnak vakcinához azok, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola hetedik osztályát a 2014-15-ös tanéban végzik. Városunkban a védőoltásra való jelentkezést október 17-ig meghosszabbították.

Hasonló tartalmaink:

 

 

 

Dudás Erzsébet a Szociálpolitikai és Egészségügyi Csoport  csoportvezetője elmondta, hogy Érd Megyei Jogú Város önkormányzata részt vesz a méhnyakrák elleni küzdelemben. Idén lehetőség nyílt erre. A HPV-nek több típusa van. A Nemzeti Védőoltási Programban adott védőoltás azok ellen véd, amely a méhnyakrákok 70 %-ért felelős. Ennek érdekében megkereste a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, akik felvették a kapcsolatot a helyi általános iskolákkal és a közreműködésükkel kiküldték a jelentkezési lapokat az intézményeknek.

Az első körben meghatározott jelentkezési határidő lejárt, ezt azonban október 17-éig meghosszabbították. Az oltóanyagok beadása így október 17-e után kezdődhet meg. Az első oltást hat hónap múlva egy második követi.

Dudás Erzsébet elmondta, hogy a 266 hetedikes lányból Érden 204-en jelentkeztek az ingyenes védőoltásra, míg a nyolcadik osztályosok körében 209 főből 129-en jelezték, hogy igényt tartanak a vakcinára.

 

 

Would you like to replay the video?

 

 

 

Címkék