Elkezdődött a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban az érdi helytörténeti anyag számítógépes archiválása, valamint ezzel egy időben a már feldolgozott anyag hozzáférhetővé és kereshetővé is vált a könyvtár honlapján. Az adatbázis növeléséhez azonban a helybéliek és a környező településeken élők segítségét is várják a könyvtár munkatársai.

Hasonló tartalmaink:

 

A Csuka Zoltán Városi Könyvtárban elkezdtük a helyismereti gyűjtemény dokumentumainak (térképek, képeslapok, fotók, régi újságok, újságcikkek) számítógépen történő archiválását, feldolgozását és internetes közzétételét. Még a munka elején járunk, de a gyűjtemény térkép- és képeslap állománya már megtalálható könyvtárunk honlapján (www. csukalib.hu). Természetesen a papír alapú dokumentumok intézményünkben is megtekinthetőek.

 

A gyűjteményben fellelhetőek Érdről és a vele szomszédos településekről készült történelmi és földrajzi térképek. Sok parcellázási térképet kaptunk ajándékba Késő Gézától és Rege Csabától. A térképeken szereplő adatok mellett megjegyzésben feltüntettük azt is, hogy az ábrázolt területek a mai Érden hol találhatóak. A kérdőjeles megjegyzések a kétséges információkat jelölik. A térképre kattintva a kép kinagyítható, így a rajta lévő adatok jól olvashatóak.

 

A képeslapok egy-egy kereső kifejezés beírásával jeleníthetők meg a könyvtár honlapján. A kereső kifejezés lehet személynév (pl. Bogner Mária, Szepes Gyula, II. Lajos), település vagy településrész (pl. Érdliget,Tusculanum, Diósd, Tárnok stb.), intézmény (iskola, gimnázium, hivatal), épület (templom, kápolna, étterem, kaszinó) stb. neve.  A képeslapon látottakhoz igyekeztünk minél több információt feltüntetni. A dokumentumok gyűjtését folyamatosan végezzük, ezért kérjük, hogy akinek Érddel és a szomszédos településekkel kapcsolatos olyan képeslap, fotó vagy régi térkép van a birtokában, amelynek eredetijével vagy másolatával gazdagíthatná helyismereti gyűjteményünket, akkor jelentkezzen könyvtárunkban (Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd, Hivatalnok u. 14., tel.: 23-365-470).

 

Érdi Újság

 

 

Címkék