Konferencia a “málenkij robot” 70. évfordulójára

 

lagerfoto2Idén ősszel lesz 70 éve annak, hogy a hazánk földjére lépő szovjet fegyveres szervek mintegy 300 ezer polgári lakost hurcoltak el – többnyire „málenkij robot”, vagyis kicsi munka ürügyén több éves szovjetunióbeli kényszermunkára.

Hasonló tartalmaink:

 

A jubileumi esemény kapcsán ebben a témában konferenciát szerveznek októberben Érden. A rendezvény részleteiről a város három kulturális intézménye tartott megbeszélést. A részletekről Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója adott tájékoztatást híradónknak.

A mai Magyarország területéről mintegy 150-170 ezer polgári lakost hurcoltak el „málenkíj robotra”, míg a korabeli, 14,7 millió lakosú Magyarországról 250-270 ezer civilt. 1945. január 8-án pedig mintegy 4500 érdi illetve környékbeli férfit hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára. Az események 70. évfordulóján konferenciával, kiállítással és kiadványokkal kívánnak megemlékezni városunkban. Ennek megszervezésén már dolgoznak a város kulturális intézményei, így a Magyar Földrajzi Múzeum, a Szepes Gyula Művelődési Központ és a Csuka Zoltán Városi Könyvtár munkatársai is.

Ezzel átfogóbb képet kaphatunk a korszakról, az esemény következményeiről, tárgyilagosan – hangsúlyozta Kubassek János. A Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója hozzátette: jelenleg még nagyon csekély ebben a témában az ismeretanyag.

A konferencia, a kiállítás és a kiadványok minél hitelesebb megszervezésében, megszerkesztésében a lakosok segítségére is számítanak a szervezők.

 

 

Would you like to replay the video?
Címkék