Világunk legvégső, jeges zuga

A Múzeumbarát Kör előadássorozatának meghívott vendége ez alkalommal Gőgös Norbert, a Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel Felfedező Klub elnöke volt, aki „Utazások a Spitzbergák jégvilágában” címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Földrajzi Múzeum minden évben előadásokat szervez magyar kutatók által feltárt távoli tájak bemutatására. A Spitzbergák világunk legvégső jeges zuga, ahová eljuthat egy átlagos utazó – hangsúlyozta az előadó.

A terület sok érdekessége közül kiemelte a tavasz végén éjfélkor is napos égboltot, és azt, hogy ilyenkor akár -5°C magas is lehet a hőmérséklet, mégsem viseli meg a klíma az utazó, felfedező szervezetét, sőt igen tiszta levegővel találkozhatunk a területen – emelte ki előadásában Gőgös Norbert.

 

Svalbard (a Spitzbergák) Földünk legészakibb, expedíció szervezés nélkül is elérhető pontja. Longyearbyen, az Északi-sarktól csak 1.000 km távolságra lévő adminisztrációs központ a kék bolygó legészakibb városa, megannyi északi Guinness rekord létesítménnyel: Itt működik Földünk legészakibb iskolája; egyetemi Phd. kutató bázisa; posta hivatala; kórháza; étterme; szállodája; polgári repülőtere…
Ez Világunk legvégső jeges zuga, ahová eljuthat egy átlagos, rátermett utazó.
Áprilisban, az éjféli nap, illetve a világos tél időszakában a hőmérő higanyszála már -5°C hőmérsékletre is felszökhet. Kutyaszánra, motoros-szánra ülve bejárható az érintetlen jégvilág – a fehér prémű, jégkorszakból maradt rénszarvasok nyomán – a mesés üveghegyeken át, egészen a jegesmedvék jégtábláiig.
 
Would you like to replay the video?
Címkék