2015 a Fény Éve

Magyarországon is megkezdődött A Fény Nemzetközi Éve Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia.

A Fény Nemzetközi Éve Programbizottság által szervezett rendezvénysorozat öt fő pillére a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok. A tudomány témakörében elsősorban az MTA intézetei szerveznek programokat, művészeti területen többek között a Műcsarnok ad otthont kiállításoknak, rendezvényeknek. Az ipari pillér jelenlétével elsősorban a „fényipar” képviselőit kívánják a program mellé állítani, az oktatás terén pedig a tanórákon, iskolai rendezvényeken, különböző szervezésű versenyeken adnának hangsúlyosabb szerepet a fénynek. Az esemény nemzetközi vonatkozását elsősorban az Európai Fizikai Társulat által ebben az évben átadott „EPS Történelmi Emlékhely” budapesti helyszíne adja.

Fény éve 2015

Fény éve 2015

A programsorozat házigazdája és egyik finanszírozója a Magyar Tudományos Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke a magyarországi megnyitón elmondta: nemcsak előadások, bemutatók lesznek az akadémián a fény éve alkalmából a következő hónapokban, hanem az iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani szeretné a program, ugyanis “egy jól eltalált fogalommal, a fénnyel nagyon sok mindent be tudnak mutatni”. Lovász László szerint a tudomány népszerűsítését célzó újfajta hazai elképzelések találkoztak A Fény Nemzetközi Éve kezdeményezéssel.

 

- A kormány a Nemzeti Tehetség Programból 10 millió forinttal támogatja a programsorozatot, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 30 millióval – mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Kroó Norbert, a Programbizottság elnöke elmondta: az akadémiai forrást elsősorban tudományos, az EMMI forrását pedig oktatási célokra szánják. – Az egyes programokhoz ipari nagyvállalatok támogatása is kilátásban van – mondta az akadémikus.

A rendezvénysorozatot megnyitó ünnepséget az UNESCO párizsi székházában tartották, az ott elhangzott előadások innen tölthetők le (angolul és franciául).

Hasonló tartalmaink:
Címkék