Folytatják az egészségügy átalakítását

A kormány döntése alapján március 1-jétől az egészségügy átszervezésével jelentősen módosul az egészségügyi háttérintézmények rendszere is. Az átalakítás célja a hatékonyabb és átláthatóbb intézményrendszer létrehozása – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint  jelenleg közel 500 milliárd forint értékben folyik egészségügyi fejlesztés. 

Hasonló tartalmaink:

Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: fontos kormányzati cél, hogy folyamatosan javuljon a magyar lakosság egészségügyi állapota, ezért is alkotta meg a kormány az Egészségügyi Ágazati Stratégiát.

Az elmúlt években az egészségügyi rendszer sok problémával küzdött, azonban a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy javítsa az ellátás minőségét, valamint az egészségügyben dolgozók életkörülményeit is. Egy olyan fenntartható egészségügyi rendszer kialakítását céloztuk meg, ahol a dolgozók és az ellátottak is megtalálják a számításaikat – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A kormányszóvivő az eddigi eredményekkel kapcsolatban elmondta: jelenleg közel 500 milliárd forint értékben folyik egészségügyi fejlesztés. A kormány több lépcsőben megemelte 95 ezer orvos és ápoló fizetését. Az egészségügyi ágazati bérfejlesztéshez kapcsolódóan 2012-ben és 2013-ban összesen 75,7 milliárd Ft többletkifizetés történt az egészségügyi szolgáltatók számára. Két év alatt a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt – tájékoztatott.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy az egészségügyi stratégia egyik legfontosabb célja az alapellátás további erősítése a következő években. Emlékeztetett: 2015. január elsejével az egészségügy fejlesztésének keretében havi 130 ezer forinttal emelkedett a háziorvosok juttatása, összesen 10 milliárd forint összértékben.

Zombor_GaborZombor Gábor egészségügyéért felelős államtitkár elmondta: az átalakítás eszköz az Egészséges Magyarország Program céljainak eléréséhez. Az egészségügyi stratégia megvalósulásával elérhető ugyanis, hogy a magyar emberek egészségben eltöltött életévei átlagosan 2 esztendővel növekedjenek.

Az intézményi átalakítások arról szólnak, hogy az egyes intézmények hogyan tudják a leghatékonyabban és legoptimálisabban szolgálni ezeket a célokat, nem szabad a bürokráciára elkölteni a forrásokat. A cél a hatékonyabb intézményrendszer létrehozása – hangsúlyozta az államtitkár. A kormány múlt heti döntése alapján több háttérintézmény is átalakul, valamint bizonyos esetekben a feladatok is áthelyeződnek.

kormany.hu

Címkék