A KLIK segíti az érdi diákönkormányzatot

Középiskolás diákokból álló képviselő-testület felállítása a célja az “Érd számít rád” elnevezésű programnak, amelynek elindítását a napokban jelentette be a polgármester. A kezdeményezésről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerületének vezetőjét kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

A tervek szerint szeptemberre a városunkban működő középiskolák tanulói által megválasztott diákpolgármesterek, diák-alpolgármesterek és a diákokból álló képviselő-testület az érintett korosztályt foglalkoztató ügyek képviseletét lesz hivatott ellátni.

A kezdeményezésről a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerületének vezetőjét kérdeztük. Sárközi Márta elmondta: a tervezet Alapokmánya ugyan még nincs teljesen kidolgozva, de az már most is jól látszik, hogy a diák képviselő-testület a feladatokat és a felelősséget tekintve komoly kihívás elé néz majd. Ez a felelősség – többek között – abból is fakadhat, hogy a fiataloknak munkájuk során tíz millió forint elköltéséről is dönteniük kell.

erd_szamit_rad_logo- Az, hogy a gyerekek az önkormányzatiságot gyakorolják, hogy beleláthatnak egy polgármesteri hivatal belső életébe vagy abba, hogyan készül egy előterjesztés; hogy milyen felelősséggel jár mások képviselete, vagy éppen hogyan zajlik egy kampány, nagyon fontos. Ahogyan az is, hogy megtanulják érvényesíteni érdekeiket. Kommunikációs képességeik is sokat fejlődhetnek a diákönkormányzati munka által – mondta Sárközi Márta.

Jóllehet az országosan is egyedülállónak nevezett kezdeményezés alapvetően a képviselő-testület tagjaitól származik, annak elméleti kialakításában és gyakorlati megvalósításában az Érdi Tankerület is tevékeny részt vállal. A KLIK vezetője kijelentette, nagyon jónak találja az ötletet. Sárközi Márta hozzátette, a diákönkormányzat őszi megválasztásába jelenleg három érdi középiskola mintegy 1500 diákja kapcsolódhat be. Mint mondta, a formálódó kezdeményezéshez a KLIK is saját ötletekkel próbál hozzájárulni. 

Would you like to replay the video?

A tervek szerint a város ünnepi közgyűlése március 15-én fogadja el a diákönkormányzat Alapokmányát. Ekkor kezdődhetnek a jelöltállítások, ami egészen az érettségi időszakig tart majd. Egy hosszabb szünetet követően aztán augusztusban már a jelöltek felkészítésén lesz a hangsúly, hiszen a hónap második felétől már kampányolniuk kell a kiválasztottaknak, hogy szeptember végétől megkezdődhessen a képviselői munka.

 A KLIK Érden és a térségben

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerülete 7 település köznevelési intézményét fogja össze. A 23 fenntartásba átvett intézmény közül 12 esetében -Érd és Tárnok településeken – működtet is. A köznevelési feladatokat több mint 1300 közalkalmazott segítségével látja el. Intézményeink közül 5 gimnáziumi, 3 szakközépiskolai, 1 szakiskolai, 4 alapfokú művészeti iskolai, 16 általános iskolai nevelési , 3 pedagógiai szakszolgálati feladatot lát el.

Címkék