Ne segítsünk a betörőknek!

Összességében csökkent a bűnesetek száma Érden, de lakásbetörésből több volt tavaly – mondta az Érd tv-nek adott interjújában Pintér Imre bűnmegelőzési tanácsadó. Kiemelte a megelőzés fontosságát: könnyebb megelőzni a betörést, mint utána pótolni azokat az értékeket, amelyek eltűnnek ilyenkor. Ezért is szerveztek vagyonvédelmi fórumot, amit 19-én, csütörtökön tartanak a volt II. Lajos Általános Iskola épületében, a Fő u. 42. szám alatt.

Hasonló tartalmaink:

A fórumon a lakosságnak szeretnének tájékoztatást adni a város általános bűnügyi helyzetéről, ezen belül is hangsúlyozottan a vagyonvédelemmel foglalkoznak – közölte a bűnmegelőzési tanácsadó. Pintér Imre elmondta, hogy az összbűncselekmények száma jelentősen csökkent a város területén, viszont a lakásbetörések száma nőtt a tavalyi évben.

Kitért arra, hogy a fórumon is próbálunk tanácsokat adni az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére. A polgárőrséget is bevonják ebbe a tevékenységbe, a szervezet egy tájékoztatót ad majd a SZEM, vagyis a szomszédok egymásért mozgalomról.

Március hónap mindig kiugró a vagyon elleni bűnesetek szempontjából. – Ha havonta elemezzük ezeknek a bűncselekményeknek a számát, akkor látszik, hogy március mindig egy csúcshónap, megnő a regisztrált bűncselekmények száma – fejtette ki a szakember. Pintér Imre szerint ennek egyik oka, hogy elkezdődnek a kerti munkák, és sokan elmennek a telekre, ott hagyják a lakást őrizetlenül. A kertes házaknál pedig hajlamosak emberek arra, hogy nyitva hagyják az ajtót, abban a hiszemben, hogy ha otthon vannak, még ha hátul a kertben is, akkor nem lehet baj. Viszont ezzel teret biztosítanak a besurranó tolvajoknak – hangsúlyozta Pintér Imre.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy míg régen a ház mellett, egy szerszámosbódéban tartották az emberek a kéziszerszámainkat, és elég volt rá egy lemezpánt, vagy egy lakat, most ez nem elegendő. Hiszen ott tartják a nagy értékű fűnyírót, fűkaszát, kapálógépet, vagyis sokkal nagyobb műszaki értéket teszünk ugyanabba a bódéba, ugyanazzal a zárral – magyarázta, kiemelve, hogy ez a tendencia igaz magára a lakásra is.

A bűnmegelőzési tanácsadó azt is hangsúlyozta, hogy „bármennyire is rosszul hangzik”, nincs tökéletes védelem, legfeljebb törekedhetünk arra, hogy minél jobban megnehezítsük az illetéktelen behatolók dolgát. Pintér Imre szerint a lakásriasztók felszerelésénél azt kell figyelembe venni, hogy mekkora az az érték, amit meg akarunk védeni, erre mennyit tudunk áldozni és mennyibe kerülne az eltűnt értékek pótlása. De nem kell feltétlenül drága berendezésekben gondolkodni, a szakember szerint apróbb praktikák is segíthetnek. Mint mondta: vannak filléres eszközök: főleg időskorúaknak szokták ajánlani a párezer forintos ajtóéket, ami sípol is, hogyha megpróbálják kinyitni az ajtót. Vagy egy másik egyszerű módszerként említette a vezeték nélküli ajtócsengőt. Ha például egy lakóövezetben több idős ember lakik, akik otthon vannak egész nap, és vesznek két ilyen csengőt, egymás közt kicserélik az adó vagy a vevő egységet, akkor, ha bármi problémájuk van – nemcsak a betörés, hanem mondjuk egészségügyi probléma is lehet -, csak a megnyomják a csengőt, és a szomszéd azonnal hallja, hogy baj van, és át tud menni segíteni – fejtette ki a bűnmegelőzési tanácsadó.

Március 19-én vagyonvédelmi fórumot tartanak a volt II. Lajos Általános Iskola épületében, a Fő utca 42. szám alatt. A csütörtöki eseményre meghívtak vagyonvédelmi cégeket is, hogy az érdeklődők megfelelő és közvetlen felvilágosítást kaphassanak a vagyonvédelmi lehetőségekről.

Címkék