Trükkös tolvajok fosztogatnak az autópályákon

Megelőző kampány az országutakon – a trükkös tolvajok miatt. A nyári idegenforgalmi szezonban az ország átutazó forgalma is megnő, ezért a Pest megyei rendőrök az autópályák melletti parkolókban, pihenőhelyeken, benzinkutakon bűnmegelőzési témájú plakátokkal és szórólapokkal igyekeznek felhívni az utazók figyelmét az esetleges veszélyekre, a védekezés formáira.  András Tamás rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél a prevenció.

Hasonló tartalmaink:

Az idegenforgalmi szezon felélénkülésével, valamint az országon átutazó vendégmunkások nyári áradatával egy időben az úgynevezett trükkös lopások is egyre gyakoribbak az autópályák mentén. A jól szervezett, többnyire külföldi bűnbandák célpontjai főként szintén külföldiek, de senki sincs biztonságban, aki őrizetlenül hagyja értékét az autójában vagy jóhiszeműen segíteni próbál a csalóknak.Tolvajokra figyelmeztető táblákat helyez ki a rendőrség a Pest megyei gyorsforgalmi úthálózat mentén kialakított parkolókban, ám a közeljövőben az ország más megyéiben is hasonló transzparensekkel figyelmeztetik az utazókat, hogy vigyázzanak jobban értékeikre.

A trükkös tolvajként ismert bűnözők módszere változó, van úgy, hogy egyikük útbaigazítást kér egy térképpel, míg a társa kiemeli az áldozat autójából az értékeket, de arra is gyakran van példa, hogy egy benzinkútnál, pihenőnél kiszúrják a kiszemelt áldozat autójának kerekét, majd a kerékcserét kihasználva fosztják ki az autóst.

Tehát a legfontosabb az óvatosság, a bizalmatlanság és hogy minél nehezebbé tegyük a tolvajok dolgát – összegezte a szóvivő. Kiemelte, hogy az értékeinket soha ne hagyjuk látható helyen az autóban, még arra a néhány percre sem, míg beugrunk a benzinkútra, mindig használjuk a riasztót, és ha éjszakára megállunk pihenni, akkor zárjuk be az ajtót, és kivilágított, ne pedig eldugott helyen parkoljunk le. A Pest megyei rendőr-főkapitányság szóvivője néhány példát is említett a megtörtént esetek közül.

A szóvivő hangsúlyozta: ha mégis megtörténik velünk valamelyik eset, és trükkös tolvajok áldozatává válunk, akkor nem célszerű a nyomukba eredni, hanem hívjuk a segélyhívót, és igyekezzünk megfigyelni a körülményeket, az autó jellemzőit, a rendszámot, az elkövetőket, és minél több információval, személyleírással segíteni a rendőrök munkáját. Hozzátette: előfordult, hogy már a helyszínen elfogták a tolvajokat, de van, hogy a felderítés heteket, hónapokat vesz igénybe.

Hallgassa meg az Érd FM 101,3 interjúját András Tamás rendőrségi szóvivővel!

Címkék