Máris kezdődik a pollenszezon

A tavaszias idő miatt elkezdődött a pollenszezon, sokaknál megjelennek z allergiás tünetek. Ezekben a napokban az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje okozhat kellemetlenségeket.

Hasonló tartalmaink:

Országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Közegészségügyi Központ friss előrejelzése szerint a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége többfelé nagyon magas is lehet. A mogyoró pollenkoncentrációja várhatóan már mérséklődik, jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kőris pollenszórása fokozódik, bár virágporának mennyisége még a legtöbb helyen alacsony marad, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is. A szil, a nyárfa és a fűz pollenjéből továbbra is csak egy-egy szem fordulhat elő a levegőben, mennyiségük emelkedésére egyelőre nem kell számítani.

Miből, mennyi, mikor?

A Magyarországon tenyésző 250 000 féle virágzó növény közül 250 fajta gyom pollenje okozhatnak pollenallergiát. A szélmegporzású növények gyakran óriási mennyiségű pollent termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. A Wikipédia adatai szerint a parlagfű csupán egyetlen példánya képes 8.000.000.000 pollent termelni. Amennyiben egy köbméter levegőben 30-50 pollen van, már az kiválthatja a pollenallergia tüneteit. A szél ezeket az apró virágporszemcséket pedig akár 400 km-es távolságba is elszállíthatja, így szinte lehetetlen elmenekülni előle. Ráadásul Európa legszennyezettebb, és a pollenallergia kapcsán legkitettebb területe éppen Magyarország.

Akit érint, jól teszi, ha tájékozódik a pollentérképről, ide kattintva! 

 

Címkék