Óvatosan az avarégetéssel! Van, ahol tilos!

A településeken önkormányzati rendelet határozhatja meg, hogy mikor és hol lehet égetni. Érden van erről szóló rendelet, azt kell betartani. Aki nem tartja be, nem csupán szabálysértést követ el, súlyos bírságot kockáztatva, de komoly veszélynek teszi ki környezetét is.

 

Hasonló tartalmaink:


A szabadtéri tüzek majdnem 100 százalékát az emberek okozzák – tájékoztatta az Érd Fm-et a Pest megyei Katasztrófavédelem szóvivője. Csámpai Attila azt mondta: ilyenkor a szárazabb talaj és növényzet miatt hamarabb terjednek a lángok és könnyen nagy baj lehet. Hozzátette: a településeken önkormányzati rendelet határozhatja meg, hogy mikor és hol lehet égetni. Amennyiben ilyen nincs, akkor az égetés még a kertekben is tilos. Csámpai Attila azt is elmondta, hogy minden esetben be kell jelenteni a tűzoltóknak, ha valaki közterületen szeretne égetni. Ehhez egy formanyomtatványt kell kitölteni. A tűzoltóság ezután engedélyezheti az égetést.

Közben dr. Magyar Melinda, az érdi lakosságszolgálati iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a városi rendelet szerint Érden február 15-e és április harmincadika, illetve október 15-e és november 30-a között lehet avart égetni, bizonyos kikötések megtartása mellett. Vasárnap-és ünnepnapokon, illetve egy nappal korábban, délután 4 óra után tilos égetni. Tilos az avar és kerti hulladék égetése az orvosi rendelők, hitéleti középületek, az iskolák és óvodák, szociális intézmények 100 méteres körzetében munkanapokon 18 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartások ideje alatt is.Érden minden időszakban tiltott az avarégetés a Felső-Parkváros M7-en túli területein. Emellett égetni csak kerten belül lehet Érden.

Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, állati eredetű, illetve ipari eredetű hulladékot.

 Aki a szabályt nem tartja be, azt akár egymillió forintra is megbüntethetik.

A helyi rendeletet itt olvashatják el. 

Címkék