Bemutatjuk ellenfelünket: vasárnap jön a Rosztov-Don

Az Érd női kézilabda csapata vasárnap (április 5-én) 16:30-tól fogadja az EHF-Kupa elődöntőjének első mérkőzésén az orosz Rosztov-Dont. Nem nyeretlen kétévesek… biztos, hogy kiélezett párharc vár a felekre, és jó meccset láthatnak a kilátogató szurkolók. Összeszedtünk róluk mindent, amit tudni érdemes.

Hasonló tartalmaink:

Az Érd csapatát minden bizonnyal ismerik, ha mégsem itt és itt megismerheti az Érd NB 1-es kézilabda csapatát, viszont az ellenfelet nem csak Szabó Edina együttesének érdemes megismernie, hanem a szurkolóknak is.

Rosztov-Don

Rosztov-Don városa a Fekete-tenger „kisöccsének”, az Azovi-tengernek az északkeleti partjánál terül el – itt nyílik szét a Don folyó deltája (Oroszországban Rosztov település is van Moszkvától nagyjából száz kilométerre északra). A 2014-es mérések szerint valamivel több, mint 1.1 millióan élnek a 345 négyzetkilométer területű városban, amely szinte azonos szélességi fokon fekszik mint Érd, tehát ha elindulnánk kelet felé és végig tartanánk az irányt, akkor előbb-utóbb eljutnánk Oroszország tizedik legnagyobb városába.

2014/2015

A Rosztov-Don női kézilabdacsapatát 1965-ben alapították. Bajnokságának alapszakaszát 14 győzelemmel, 1 döntetlennel és 3 vereséggel nyerte meg 29 pontot szerezve, úgy, hogy az első öt csapatot mindössze két pont választotta el. Az orosz bajnokságban tíz csapat szerepel, amelyből csak az utolsó kettő nem jut a rájátszásba. A kiemelés miatt az Izsevszk csapatát kapta a Rosztov-Don, amelyet hazai pályán 38–23-ra, idegenben pedig 41–25-re győzött le.
Az EHF-Kupába – hasonlóan az Érdhez – a harmadik körben csatlakozott, ahol a cseh DHK Banik Most csapatát otthon 26–21-re, míg idegenben 22–20-ra verte. A legjobb tizenhat között bajnoki riválisunkat, az akkor éppen pocsék formát mutató Dunaújvárosi Kohász KA-t kapták, amely Oroszországban 28–19-re, Dunaújvárosban pedig 29–28-ra kapott ki elődöntős ellenfelünktől. Majd a negyeddöntőben bajnoki riválisát, az Asztrahanocskát búcsúztatta szintén kettős győzelemmel; hazai pályán 37–19-re, idegenben pedig 27–16-ra verte az asztrahányiakat.
A Rosztov-Don csapata nemrég a Zvenyigorodtól otthon kapott ki 26–21-re, ám ez előtt utoljára 2014 májusában szenvedett vereséget otthon – akkor is a Zvenyigorod győzte le, de a Dinamo Volgográd is 23–23-as döntetlent játszott az alapszakasz-győztessel. Idegenben azért nem ilyen jó a mérlege EHF-kupa elődöntős ellenfelünknek, ugyanis az egyébként jóval gyengébb bajnoki riválisai ellen is többször belefutott a késbe.

Eredmények

A Rosztov-Don 1990-ben és 1991-ben is megnyerte az akkor még szovjet bajnokságot, majd 1994-ben már az orosz bajnokságot. Háromszor (2007, 2008, 2012) elhódította az orosz kupát, viszont egyetlen nemzetközi sikere van, még 1990-ből, amikor megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

A keret

Az orosz gárda nem szűkölködik a pénzben, ugyanis megszerezte a gyermeket váró világklasszis kapust, a norvég Katrine Lundét, aki a Győri Audi ETO KC-tól érkezik.

A csapat vezetőedzője a dán Jan Leslie, de talán a legnagyobb név a keretben a montenegrói kapus Szonja Barjaktarovics, aki a londoni olimpián ezüst-, majd a szerbiai Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett válogatottjával.

A Rosztov-Don négy játékost ad hazája válogatottjának, akik a decemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon is részt vettek. A beállós Maja Petrova, az irányító Jekatyerina Iljina, a jobbátlövő Anna Punko és a balátlövő Vladlena Bobrovnyikova is tagja volt az orosz keretnek. A csapat gólvágója az EHF-Kupában a hat meccsen 33 gólt szerző Jekatyerina Iljina, valamint az ukrán Julia Managarova is termeli a gólokat, ő a balszélről 30-szor volt eredményes, de Bobrovnyikova is 21 gólt szerzett. (Részletesebben ide  és ide kattintva tájékozódhatnak.) Az Érd EHF-Kupa gólszerzőit itt találják.

A CSAPAT POSZTOK SZERINT
Kapusok: Szonja Barjaktarovics, Galina Gabiszova, Marina Skladcsikova
Jobbszélsők: Julia Managarova, Marina Jartseva
Balszélsők: Viktorija Borshcsenko, Jelena Avdekova, Oxana Szvitanko
Beállók: Alexandra Styepanova, Maja Petrova, Olga Peredery
Balátlövők: Vladlena Bobrovnyikova, Jelena Szlivinszkaja, Xenia Diacsenko
Irányítók: Jekatyerina Iljina, Regina Shymkute, Andela Bulatovics
Jobbátlövők: Anna Punko, Jekatyerina Artamonova, Olga Adzhiderskaja
Edző: Jan Leslie

MI ÍGY LÁTJUK

A Rosztov-Don gólszerzőit nézve az derül ki, hogy hasonló erőket és stratégiát képvisel, mint az Érd. Irányítójuk eredményességéből és játékából kiderül, hogy jól tud együtt mozogni a támadósor, és mindig van valaki, aki húzza a csapatot – első egyezés.

A gólszerzőkből látszik még, hogy a szélső posztokon igen erősek – Schatzlhöz és Krpezshez hasonlóan – második egyezés.

Beálló poszton gyengébbek, mint az érdiek, ugyanis három játékosuk hat meccsen összesen 13 gólt lőtt, míg az Érdnél Kisfaludy egymaga tizenegyet, míg Vukcsevics négyet. A kapott gólok számát tekintve egy remekül védekező csapatról van szó – itt gyorsan említsük meg a Vukcsevics–Signaté–Szekeres–Kisfaludy falat – ez a harmadik egyezés.

Kapusposzton egyik fél sem szűkölködik; Barjaktarovics egy nemzetközi szinten magasan jegyzett kapus, ám azt is tudjuk, ha Janurik Kinga vagy Oguntoye Viktória elkapja a fonalat, akkor kevésszer kell kivennük a kapuból a játékszert – negyedik egyezés. 

Az ötödik egyezés nem lehet más, mint a fantasztikus publikum, ugyanis az Asztrahanocska ellen 2800-an, a Dunaújváros ellen 3000-en, de még a cseh Banik Most ellen is 2500-an biztatták a csapatukat.

Két dologban kevésbé egyezik az Érd és a Rosztov. Az orosz csapat átlövői a gólok száma alapján hangulatfüggőnek tűnnek, azaz jó napjukon is maximum öt gólt lőnek az ellenfélnek, de van, amikor semmi nem jön össze nekik, míg az Érdnél ha Klivinyi Kinga vagy Kovács Anna éppen rossz napot fog ki, akkor is legalább 2-3 gólt lő, viszont ha jó napot fognak ki, akkor párharcokat képesek eldönteni.

Egyes szakértők szerint az előbb felsoroltak ellenére a Rosztov-Don egy olyan kaliberű csapat, amely jelenleg a Bajnokok Ligájában is megállná a helyét, mégis az biztos, hogy egy kiélezett párharc vár a felekre, és jó meccset láthatnak a kilátogató szurkolók. (Az Érdnek egyébként két orosz játékosa van, a már a kilencvenes évek óta Magyarországon élő Szvetlana Gridnyeva, valamint a nyáron érkezett jobbszélső Jekatyerina Kosztjukova.)

A MECCS

Az Érd vasárnap (április 5-én) 16:30-kor kezd az orosz listavezető Rosztov-Donnal az EHF-Kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Jegyek már kaphatók hétköznap 9 és 19 óra között az Érd Aréna jegypénztárában. A meccs napján az uszoda jegypénztárában lehet 8–12 között belépőt venni, utána pedig szintén az sportcsarnok jegypénztárában.
A megváltott BÉRLETEK, és VIP-bérletek az április 5-ei nemzetközi kupamérkőzésre is ÉRVÉNYESEK! A belépés a mérkőzésekre 6 év alatt ingyenes!

Jegyárak
Felnőtt: 1500 Ft
Diák (érvényes diákigazolvánnyal és 18 éves korig): 800 Ft
Nyugdíjas (érvényes nyugdíjas igazolvánnyal): 800 Ft
Díjmentes kísérő: 750 Ft

Címkék