Dob nélkül nem igazi a zene

A dob egy olyan különleges, ám jellegéből adódóan egy háttérbe szorított hangszer, amely nélkül a zene igen kevés esetben nyújt igazán maradandó élményt, hiszen ez adja az alapot, az ütemet a zenének.

Hasonló tartalmaink:

A dob az egyik legsokszínűbb, egyben legősibb hangszer: különböző változatai vannak, így méretében, anyagában, vagy akár működési elvében is eltérhet egymástól egy-egy dob. Azt is tudjuk a dobról, hogy a leghangosabb hangszer, és mivel ez adja az ütemet, a zenekarok alapvető tagja a dobos. De addig hosszú út vezet – egészen az otthoni ricsajtól az előadásig -, amíg egy világhírű színpadon dobolhatunk… Addig gyakran zavarjuk környezetünk tagjait az – eleinte csak – lárma, pedig ha valaki jól csinálja, akkor arra tombolnak az emberek.

Ehhez nyújt jobbkezet Búzás György iskolája, a százhalombattai Metronóm Dobiskola, ahol a a tanuláson túl még a feszültségünket is könnyen levezethetjük egy kis csapkodással (mint teszi azt sok kisgyermek). A Metronóm azért került az iskola nevébe, mert ez az az eszköz méri a zene tempóját (az átlag szívverés gyorsasága megegyezik a 72–80/percenkénti leütésszámmal – BPM, Beat Per Minute), így ez a dobosok egyik fontos kelléke.

Hogy akkor milyen is a helyes út és tanítási módszer a profi doboláshoz? Nos, hallgassa meg az ÉRD FM interjúját a témában, és választ kap!

Címkék