Természetfotók Vivaldira

VIII_3_TÉL - OLVADÁSA természet örök megújulása minden tavasszal szinte letaglóz: ahogy ébrednek a parányi lények, rügyet bontanak, kivirágoznak és hatalmas színpompával kápráztatnak el bennünket a fák, a virágok, a növények! Lehetetlen elmenni mellettük, mint ahogyan a többi évszak sem hagyhatja hidegen még a hobbi fotóst sem! – mondja Körmendy Zizi, az érdi Duna-Art Fotóklub vezetője, akit kiállításáról kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

Négy évszak címmel nyílt a kiállítás, nem titkoltan Vivaldi zenéjére való utalással.
-Engem arra ihletett a mű, hogy mindazt, amit a zeneszerző a versenyműsorozatában a zene szárnyain „mutat meg”, én a saját eszközömmel, a fényképezőgépemmel kapjam lencsevégre. Ellesett pillanatok, közeli képek, amelyek mélyebbre hatolnak. Az ember ugyanis többnyire nem figyel fel a természetes környezetére, legalábbis olyan mélységekig nem, ahogyan egy kinagyított felvétel képes rámutatni a legapróbb részletekre: a virágszirom erezetére, a kis bogár alakjára vagy a jégkristály áttetsző tisztaságára. Azt szeretném megmutatni, hogy a világunk „békaperspektívából” sokkal szebb, mert ezernyi csodát rejt, és a fényképezőgép számomra arra való, hogy az általam megtapasztaltakat mások is észrevegyék, vagy legalábbis egy fénykép erejéig rácsodálkozzanak a természet kincseire. Mind a négy évszakról rengeteg fotót készítettem, ezekből válogattam ki a legsikeresebbeket, amelyeket Vivaldi muzsikája foglal keretbe, így lett számomra teljes ez a kiállítás.

-Hogyan szokott fényképezni? Véletlenszerűen, ha épp meglát valamit?
-Nem. Fogom magam, és megyek fotózni. Keresem, kutatom azt, ami megragad, ami érdekel, és mindjárt a helyszínen megkomponálom, mit szeretnék az adott témából kihozni, megmutatni. Ma már a digitális technika lehetővé teszi, hogy akár százával készítsek fényképeket, és aszerint variálom, amíg el nem érem, amit szeretnék.VIII_1_ŐSZ - AVARLAKÓ KIRÁLYFI

-Ön a Duna-Art Fotóklub vezetője is. Mit kell tudni erről a csoportról?
-Megszállott fotósok a tagjai, akiket érdekel a környezetük, és mindenre fogékonyak, amit meglátnak maguk körül, de nemcsak rutinszerűen lefényképezik, hanem a saját szemszögükből szeretnék megmutatni a valóságot, és azt is, ami mögötte van. Szívesen látunk bárkit, akit érdekel az a fajta fotózás, ami jóval több annál, mint amit a mai digitális eszközök kínálnak. Elismert előadók, profi szakemberek is érkeznek hozzánk, akiktől rengeteget tanulhatunk. Minden páratlan héten, kedden, 18 órakor találkozunk az Enikő utca 2. szám alatt.

Körmendy Zizi Négy évszak című fotókiállítása június 15-ig látható a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Címkék