Érdi szakács a szakma sztárja

Nyúlgerinc gomba- és füstöltsonka-köntösben, lazac kagylóval, aszalt szilvás, fenyőmagos fürjcomb – többek közt ezekkel az ételekkel ért el harmadik helyezést egy érdi fiatal a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon, amelyen 1600 szakácstanuló indult.

 

szakma_sztar_logoAz érdi Kovács Benjámin Marcell budapesti első és országos harmadik helyezést ért el az áprilisi VIII. Szakma Sztár Fesztiválon. Az iparkamara évek óta megrendezi ezt a versenyt a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknak, hogy a fizikai szakmák társadalmi presztízse és vonzereje nőjön. A versenyeket 39 különböző szakmában hirdették meg, és 4600 diák vett részt az elődöntőkben – csak szakácstanulóból 1600 indult. A válogatókba 410 versenyző került be. A budapesti döntőben már csupán 195-en versenyeztek – többezres nézőközönség előtt, hiszen a fesztiválra 15 ezer diák látogatott el.

Az Iparkamara különdíját is elnyerte ezzel a menüsorral

Kovacs_Benjamin_szakacs_2A szakácsverseny döntője több szakaszból állt, egy menüt és háromféle hideg előételt kellett elkészíteniük a tanulóknak – ezeket neves szakácsok bírálták el –, majd szóban kellett válaszolni a vizsgakérdésekre.
– Nagyon sokat készültem, és a tanáraim, kollégáim mindenben segítettek. Tízféle menüt adtak meg előre, ezek egyikét kellett a helyszínen elkészítenem. Az én menüm citrusos édeskömény-saláta volt, ezt követte a konfitált kacsacomb, pirított zöldséges lencsével és polentával, desszertnek pedig piskótatekercs erdeigyümölcs-öntettel. Emellett három hideg előételt készítettem, saját elképzeléseim szerint.

Elsőként gravlax lazacot készítettem zöldfűszeres Szent Jakab-kagylóval, málnaecetben marinált céklával, és sós citrommal ízesített római salátával. Másodikként nyúlgerincet gomba- és füstöltsonka-köntösben; aszalt szilvás, fenyőmagos fürjcombot, vajas fürj-rilette-tel, körteszőnyegen, gyömbéres karalábéval töltött koktélparadicsommal és cukkinitekerccsel.

A harmadik hideg előételem pedig parajos, karottás csicseriborsó „mille feuille” (sütemény) volt, korianderes bulgurral töltött hagymával és salátakavalkáddal, mézes-boros pisztáciával – sorolta a fővárosi Dobos C. József Szakközépiskola végzős tanulója, aki az országos harmadik mellett megkapta a fővárosi iparkamara különdíját is, mivel Budapesten első helyezést ért el.

Franciaországban tanulhat tovább

Kovács Benjámin Marcell tanulóidejét a Gellért Szállóban tölti, ahol június elsejével munkába áll – szeptemberig. Eredményének köszönhetően ugyanis 2 évig ösztöndíjjal tanulhatja a szakmát Franciaországban.

– Úgy érzem, a francia szakácsbizonyítvány hatalmas lökést ad majd. Ráadásul ezt az alapképzést kétszer két éves továbbképzés követi, ami olyan, mintha doktorit végeznék. Franciaországi tanulmányaihoz persze még meg kell tanulnia a nyelvet, de bízik abban, hogy az már igazán nem esik majd nehezére.

Ádám Katalin (Érdi Újság)

Ifjú szakácsmesterünkkel  az Érd FM Hétvége című műsorában Nagy Emese készített interjút. Hallgassa meg a beszélgetést!

 

Címkék