Gasztroforradalom a Balatonnál
Addig lesz olajban ázott lángos és szárazra sült hekk a Balatonnál, amíg ezeket valaki megveszi. Alapvetően ilyen egyszerű, aztán meg mégis milyen bonyolult a nyaralók ízlését elmozdítani ebből az állapotból. De az elmúlt években már megfigyelhető, hogy egyre kevesebbek elégszenek meg az igénytelen, rosszul elkészített ételekkel, alsó polcos borokkal a fröccshöz. A vidék legnagyobb fővárosa, a Balaton is követi – időnként diktálja a nagyváros gasztro- és bortrendjeit. Kardos Gábort, a Balatoni kör elnökét kérdeztük.
Játék, nem harc
A fejlődés egyik mozgatója a Balatoni Kör – avagy kóstold körbe a Balatont! összefogás aláírói, köztük vendéglátósok, borászok, akik tavaly szerződtek arra, hogy a megjelenő igényekre is reagálva játékra, és nem harcra hívják a vízparti kollégákat. Halas hot-dog és balcsi bagel – ilyeneket találhatunk ezen túl a partmenti büfékben. Kardos Gábort, a Balatoni Kör elnökét Nagy Emese kérdezte az Érd FM műsorában.
Helyit, frissen
Idén első alkalommal tartottak balatoni strandszezonnyitót tíz település részvételével, strandpiknikkel, gasztronómiai bemutatókkal. A Balatoni Kör tagjai és követői arra buzdítják a vendéglátósokat, hogy minél többen vegyenek részt a Beach Food programban jó minőségű helyi alapanyagokból frissen készített balatoni stílusú ételekkel. A receptjeiket pedig megosztják most indított blogjukon, a BeachFoodBalaton.blog.hu-n.
Vízikutya körkiflivel
A Balatoni Kör tagjai óriás kehely megtöltésével nyitották meg a fröccsszezont a keszthelyi móló előtti rendezvénytér fröccs teraszán. A vezető balatoni borászok és vendéglátósok ezzel az akciójukkal a tópart gasztronómiai és büfékultúrájának megújulására igyekeznek felhívni a figyelmet. Éppen ezért mutatták be a nagyvárosi Street Food divat kihívására adott balatoni válaszként idén meghirdetett BeachFood programjuk fő újdonságait: a Terasz Burgert, a Balcsi Bagelt (avagy Körkiflit) és a Vízikutyát (balatoni hot dog, halkolbásszal), a házigazda Bezerics Dániel specialitásait. Ezek az ételek nemcsak nevükben különböznek a globális Street Food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is sikerült sajátosan balatonivá tenni mindegyiket.
Aki jófej, beszáll
A balatoni strandbisztrókultúra (de szép szó, nem?) megújulása érdekében felhívást intéznek minden minőségi vendéglátás iránt elkötelezett balatoni büféshez, illetve éttermeshez, hogy minél többen vegyenek részt a BeachFood programban,- akár azzal, hogy egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készítenek egyszerű, de kreatív, nyárias, igazán balatoni stílusú ételeket.